pixel

Кърджали се състезава с 9 града за наградата „Европейско зелено листо“ за 2016

Кърджали се състезава с 9 града за наградата „Европейско зелено листо“ за 2016

Общо 10 града от Европа ще се борят за екологичната награда на Европейската комисия – „Европейско зелено листо“ за 2016г. Кандидатурата на Кърджали е официално приета и изпратена за оценка на екипа, който се състои от 12 експерти – професионалисти в различни тематични сфери. Кърджали ще се състезава с: Аоста, Италия, Корнела де Лобергат, Испания, Галуей, Ирландия, Ла Рош сюр Йон, Франция, Миккели, Финландия, Орбасо, Италия, Сан Миниато, Италия, Серес, Гърция и Строволос, Кипър.

През март т.г. се очаква информация за процеса на оценяване. След оценка на предложенията на всички градове ще бъдат подбрани по-малък брой кандидатури, които ще трябва да направят презентации пред журито през април-май. Носителите на екологичната награда на Европейската комисия – „Европейско зелено листо“ за 2016г., ще бъдат обявени на церемонията по връчване на другата екологична награда на Европейската комисия – „Европейска зелена столица 2016“ в Любляна, Словения.

През 2016г. наградите „Европейско зелено листо“ ще бъдат раздадени за втори път. Носители на наградата за 2015 г. са Молет дел Валес, Испания и Вердас, Португалия.

С тези награди се отдава признание на по-малките градове на Европа за техните усилия да създават добра и природосъобразна среда за живот на своите граждани. Кандидатурите на участващите в състезанието градове ще бъдат оценявани на базата на следните 6 критерии: Климатични промени и енергийна ефективност, Мобилност, Биоразнообразие, Качество на въздуха и защита от шум, Управление на отпадъци и зелена икономика и Управление на водите и третиране на отпадни води.

По повод новото издание на конкурса комисарят по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела коментира: „Две трети от европейските граждани живеят в по-малки и по-големи градове. Тяхното здраве и благосъстояние зависят пряко от това колко добре градските власти успяват да се справят с екологичните предизвикателства. Европейските награди „Зелена Столица на Европа“ и „Европейско зелено листо“ са признание за уникалните усилия, които градовете, отворени към опазването на околната среда, полагат. Впечатлен съм, че виждам градове от всички краища на Европа да показват прогрес в посока гарантиране на зеленото бъдеще на своите граждани. До сега победителите в тези конкурси са били пример и вдъхновение за останалите за това как могат да се направят градските пространства по-приятни, близки до природата и привлекателни за живеене, работа и обучение.“

Може да харесате още...