pixel

Kъщи-лодки със соларно захранване ще заплуват край Единбург

Плаващите домове са традиция в Холандия от много години. Изглежда обаче тази „мода“ започва да се прокрадва и другаде по света. Скоро такива домове се очаква да се появят по водните пътища на Лийт, Единбург. Тези скромни, енергийно ефективни двустайни жилища ще използват слънчева енергия и ще се продават значително по-евтино от домовете с аналогичен размер във все по-скъпата шотландска столица.

„Нашата визия е да създаваме нисковъглеродни, енергийно ефективни домове както на земята, така и на водата, а за водните пътища на Лийт ние вярваме, че сме открили едно от най-атрактивните места за нашия проект“, казва Том Кинг, управляващ директор на SRT Ecobuild, която ще строи къщите-лодки. Това може дори да съживи региона чисто икономически.

Все още няма детайлни планове на плаващите къщи. Те ще са около 10 м дълги и 5 метра широки. Предложените жилища ще се захранват основно от слънчева енергия. Топлината ще се осигурява от въздушни термопомпи. Освен това къщите ще събират дъждовна вода, за да могат да бъдат близо до статут на самодостатъчност. За да се намали въздействието върху местната околна среда, те ще бъдат построени предварително.

Очаква се тези домове да са значително по-евтини от местните къщи в Единбург поради факта, че за тяхното изграждане не се налага д се купува земя. Така къщите-лодки ще струват по около 95 000 лири – на фона на цена от 150 000 –  200 000 лири за дом върху земя.

Домовете ще имат минимално въздействие върху земята и ще изискват минумум средства за „акостиране“. Все пак управата на Единбург ще трябва да помисли за евентуалните регулации на такива домове.

Може да харесате още...