pixel

Модерни решения за отопление на дърва

Fröling

Австрийският специалист по биомаса Froling представи на пролетните търговски панаири своите многостранни решения по темите за щадящи климата отоплителни системи и CO2-неутрално отопление с дърва (дърва, дървен чипс, пелети). Ето защо тези решения са толкова търсени.

За много сгради те са най-доброто решение за отопление, когато става въпрос за осигуряване на приятна топлина по ефективен и рентабилен начин, и са отоплителни системи, щадящи климата: котли на дърва. С различните налични решения отоплението може да бъде неутрално по отношение на емисиите на CO2 и много икономично. Fröling също е наясно с това – според компанията интересът, проявен от търговските посетители на Energiesparmesse във Велс и SHK Essen, е бил огромен; заинтересованите страни са се информирали интензивно за широката продуктова гама. Благоприятните условия за субсидиране в Австрия и Германия също подхранват търсенето. Fröling предлага широка гама от решения за отопление с дървесина (дървени трупи, дървесен чипс, пелети).

PE1e пелети с вграден електрически филтър

Fröling

„Пространственото чудо“ PE1e Pellet, отличено с наградата за иновации EnergyGenius 2022, осигурява максимална ефективност и икономична и изключително тиха работа на минимална площ (0,38 m²). Този пелетен котел получава високи оценки и по отношение на удобството и ниските емисии. Котелът може да се позиционира до стената от две страни, което предлага по-голяма гъвкавост по отношение на монтажа. Горивната камера увеличава лекотата на поддръжка и оптимизира горенето по всяко време. PE1e Pellet (7 – 35 kW) може да се използва с всяка разпределителна система, независимо дали става въпрос за подово отопление или радиатори.

Котелът на пелети Fröling PE1 се предлага и с кондензационна технология в размери на мощността 15 – 20 kW. Ценната енергия от димните газове се оползотворява или се подава към отоплителната система.

При пелетния котел Fröling PE1c (16 – 22 kW) кондензната технология може да се комбинира с вграден сепаратор на частици (електростатичен филтър) – всичко това е компактно инсталирано в котела на площ от само 0,6 м².

Комбиниране на дървени трупи и пелети в един котел

Комбинираните котли Fröling за дърва и пелети – SP Dual и SP Dual compact – идеално съчетават най-съвременната технология за дърва с удобството на котелна система за пелети (в две отделни горивни камери). Дървените трупи могат да се запалят от остатъчните въглени, ръчно или напълно автоматично с помощта на пелетна горелка. След като дървените трупи изгорят и не бъдат заредени в рамките на зададено време (0-24 ч.), отоплението автоматично продължава с пелети, когато е необходима топлина. SP-Dual се характеризира с висока ефективност и удобство благодарение на автоматичното запалване, ниски емисии и ниски разходи за енергия.

Екологична топлина + електричество от дървесни стърготини + пелети

Fröling предлага и гама котли на дървесен чипс (T4e, TI, Turbomat, Lamdamat) с мощност от 20 до 1500 kW – идеални за най-различни приложения, при които се изисква евтино гориво и ефективно производство на топлина. Съществува и друго много интересно решение за това: когенерационната система за производство на електроенергия от дървесина, която може да работи с дървесен чипс + пелети и доставя не само топлина, но и електроенергия.

Снимки: Fröling

Може да харесате още...