pixel

Shell се присъединява към проект за тестване на вълнова мощност за подводно оборудване

Verlume

Голямата петролна компания Shell Plc се присъедини към проект в Шотландия, в който енергията от вълните, съчетана с подводно съхранение на енергия, захранва офшорно подводно оборудване.

Проектът „Възобновяеми енергийни източници за подводно захранване“ (Renewables for Subsea Power – RSP), на стойност 2,3 милиона евро, който вече функционира от 10 месеца край бреговете на Оркни, има за цел да покаже как зелените технологии могат да осигурят надеждно захранване и комуникации с ниски въглеродни емисии на подводното оборудване като алтернатива на кабелите. Той съчетава преобразувателя на вълнова енергия Blue X на единбургската компания Mocean Energy с подводна система за съхранение на батерии Halo, разработена от фирмата за интелигентно управление на енергията Verlume от Абърдийн.

Shell следва примера на френската енергийна компания TotalEnergies SE, която се присъедини към проекта през декември. Участват още Baker Hughes, Serica Energy, Harbour Energy, Transmark Subsea, PTTEP, TotalEnergies и Net Zero Technology Center (NZTC).

Снимка: Colin Keldie

Може да харесате още...