pixel

Siemens Energy доставя подстанции за проекта Thor на RWE

RWE

Германската енергийна група RWE AG заяви, че е избрала доставчици за наземните и морските подстанции за своя офшорен вятърен парк Thor с мощност 1 GW в Дания.

Германската Siemens Energy AG ще проектира, изгради и инсталира наземната подстанция за високо напрежение, докато базираната в Холандия HSM Offshore Energy ще бъде натоварена с инженеринга, доставката, изграждането, монтажа и пускането в експлоатация на офшорната подстанция и нейната основа.

Thor, който ще бъде най-големият офшорен вятърен парк в Дания, е разположен на около 22 км от Торсминде на западния бряг на Ютланд. Предвижда се да започне да функционира напълно до 2027 г.

RWE

Очаква се строителството на наземните подстанции да започне през пролетта на 2023 г. RWE е закупила земята за подстанцията, извършила е проучвания на терена и е подписала споразумение за свързване към мрежата с датския мрежови оператор Energinet. Siemens Energy ще започне работа по проектирането, а следващите стъпки са закупуване на основното оборудване и подаване на заявления за разрешителни.

RWE заяви, че проектът е в подкрепа на целта ѝ да увеличи глобалния си капацитет за офшорна вятърна енергия от 3 GW на 8 GW до 2030 г. В Дания RWE управлява офшорния вятърен парк Rodsand 2 с мощност 207 MW, пуснат в експлоатация през 2010 г., където има 20% дял.

Компанията е представена на българския пазар от Siemens Energy България.

Снимки: RWE

Може да харесате още...