Siemens превръща Dubai Opera в умно пространство за концерти

  • Дигитални сградни технологии на Siemens оптимизират ефективността и сигурността на операта в Дубай;
  • Възможност за гъвкава употреба на сградата като опера, концертно пространство и банкетна зала;
  • Платформата за сграден мениджмънт Desigo CC управлява всички системи чрез напълно персонализиран 3D клиентски интерфейс.

Dubai Opera е едно от най-„умните” и енергийно ефективни пространства за събития в света, благодарение на изключително надеждната платформа за сграден мениджмънт на Siemens. Сградата, имаща формата на арабски плавателен съд – доу, е многофункционален арт център, който може да побере до 2 000 зрители.

Иновативността на Dubai Opera е във възможността залата да бъде използвана в три режима:  театър, концертна зала и режим „без седалки”. При последния вариант седалките автоматично се прибират и се изравнява пространството, така че то да може да се използва като зала за тържества или събития. Технологията на Siemens автоматично управлява охлаждащата логика на климатичната система, за да оптимизира комфорта на посетителите и енергийната ефективност.

Ежедневната работа на сградата се следи и управлява от най-модерната платформа за сграден мениджмънт на Siemens – Desigo CC. Интелигентната система генерира значителни икономии, като интегрира управлението на енергията, климатизацията, вентилацията и потреблението на вода чрез  напълно персонализиран, графичен 3D интерфейс. Desigo CC също така интегрира 14 допълнителни подсистеми: за  видеонаблюдение, контрол на осветлението, асансьори и ескалатори, системата за аварийно и непрекъснато енергийно захранване. По този начин собствениците и обслужващият персонал  на Dubai Opera имат пълен контрол над оперативната ефективност. Обикновено Desigo CC постига намаление на оперативните разходи с до 20%. Когато бъде комбинирана с други технологии на Siemens, като Demand Flow за централното охлаждане, спестяването на енергия достига до 40%.

 „Dubai Opera е важна архитектурна забележителност, затова използването на най-модерната дигитална технология за сграден мениджмънт е ключова част от превръщането на Дубай в „умен” град”, заяви Коен Богерс, старши изпълнителен вицепрезидент на направление Сградни технологии на Siemens за Близкия изток.

Дигитализираната инфраструктура става все по-важна като крайъгълен камък при създаването на енергийно ефективен „умен” град. Съвременни сградни технологии на Siemens са инсталирани в множество локации в Близкия изток. Системата за сградна автоматизация Desigo CC е инсталирана в Dubai Parks and Resorts – най-големият увеселителен парк в Близкия изток,  джамията Abu Dhabi’s Sheikh Zayed Grand Mosque, катарския небостъргач Tornado Tower, Atlantis Hotel в Дубай и създадения чрез 3D принтиране офис на бъдещето отново в Дубай.


Вижте също...