pixel

Соларна пещ в Узбекистан топи метал със слънчева светлина

Създадена като част от съветския изследователски комплекс „Слънце“ в Узбекистан, тази гигантска слънчева парабола отразява светлината на слънцето и я фокусира в светлинен лъч, който може да достигне температури до 3000°C. Макар че дейността на механизма е до голяма степен поверителен, фотографите Николай Риков и Дмитрий Чистопрудов наскоро получиха достъп до системата, за да разкривят изгледа на соларната пещ.

Соларната пещ е структура, построена за промишлени цели, която използва концентрирана слънчева енергия за създаването на температури, които могат да стопят метал. „Слънце“ се намира в Паркент, Узбекистан, и прилича на ацтеки храм, дегизиран като диско-топка. Извитото огледало на пещта е с дължина и ширина над 52 метра и може да насочва слънчевата енергия в лъч с диаметър около метър.

Шестдесет и три плоски огледала (всяко висока колкото двуетажна къща) се контролират така,че да следят и фокусират топлинната енергия от слънцето в центъра на параболична пагода. Има общо над 10 700 огледални плочки, които отразяват и регулират топлинната енергия. Академикът С.А. Азимов е направил значителен принос към комплекса, който достига около 1080 метра в най-високата си точка. Съоръжението се състои от четири подразделения, включително основната сграда, огледало, концентратор и производствена кула.

greentech.bg

Може да харесате още...