pixel

Старите петролни платформи в Северно море може да се използват за съхранение на енергия от вятъра

Старите петролни платформи в Северно море може да се използват за съхранение на енергия от вятъра

На старите петролни платформи се планира производство на водород, като се използва енергията от морските вятърни паркове.

Сега в Северно море има над 1,4 хил. платформи за добив на нефт и газ. В близко бъдеще много от тях ще трябва да бъдат изведени от експлоатация, както поради изчерпване на находищата, така и поради изтичане на ресурса на самите конструкции. Поради това на компаниите, които притежават платформите ще им се наложи да похарчат много пазар за премахването им.

Така например само в холандския сектор на Северно море ликвидирането на платформите ще струва 3,6 млрд. евро, съобщава Clean Technica.
Затова големите нефтогазови компании търсят възможности за минимизиране на разходите. Петролните гиганти, като Shell и Total в сътрудничество с компанията Siemens и холандския научноизследователски институт TNO разработва проект за повторно използване на старите платформи, като осигурят нов живот за съществуващата инфраструктура. Точно тук е мястото, в което се вписват и вече ненужните платформи.

Идеята е конструкциите на платформите да се използват, като станат част от инфраструктурата на големите шелфови вятърни централи, чиято мощност в плитките води на Северно море се увеличава все повече. В частност авторите на проекта залагат на изграждане от платформите на комплекс от инсталации за получаване на водород от морската вода.

Известно е, че производството от вятърните паркове е непостоянно. Често собствениците на офшорни вятърни електроцентрали се сблъскват с проблема на натрупване на излишъци при производството на електроенергия. Ако се задействат инсталации за превръщането на излишъците при производството на електроенергията от вятър във водород и съхранението му, то това ще осигури баланс и в моментите на пиково потребление, или при намаляване на силата на вятъра водородните реактори ще могат да дават необходимата електроенергия обратно.

Разполагането на инсталации за производство на водород на платформите, които трябва да бъдат изведени от експлоатация дава възможност за създаване на инфраструктура за системи за съхранение на излишното производство.

3e-news.net

Може да харесате още...