pixel

Тапет за стенно отопление

Mpo-tec

Излъчваната от повърхностното отопление топлина се възприема като значително по-приятна от конвекционната топлина на обикновените радиатори. Производителят Mpo-tec от Лудвигслуст е разработил пълноценна отоплителна система на основата на тапети, с която безпроблемно могат да се облепят стени и след това да се декорират според индивидуалните желания. Нисковолтовата връзка просто се поставя в первазите.

Особеното при отопляемите тапети е тяхното производство: специално разработено техническо мастило на графитна основа се нанася върху носещия материал с помощта на широкоформатен принтер – подобно на обикновен мастиленоструен принтер. Основата е стандартна ролка с ширина 53 см и дължина 11 м. Това дава възможност за изработване на четири нагревателни пътеки, всяка с дължина от 2,70 м. Този метод може да се използва и за създаване на индивидуални концепции за стени, които отчитат съществуващите прозорци, врати и други отвори в стените.

Mpo-tec

По време на монтажа отоплителният тапет се поставя на стената с отпечатаната черна страна, така че страната, обърната към помещението, да е бяла. На следващия етап върху него може да се залепи декоративен тапет или да се нанесе боя. Възможно е също така тапетът да се монтира само в ъглите или в зоната на пода, за да се предотврати появата на мухъл. По време на полагането отоплителният тапет може да бъде изрязан по размер.

Тапетите се захранват със защитно ниско напрежение, чиито проводници са скрити в основата. Необходимото окабеляване до трансформатора и термостата е включено в комплекта. В нормален режим на работа отопляемият тапет се нуждае от мощност от 15 Вт/м², а в режим на усилена работа – от 250 Вт/м² – при тегло от 120 до 200 г/м², което е приблизително същото като теглото на малко по-дебела принтерна хартия.

Снимки: Mpo-tec

Може да харесате още...