pixel

Учени от Харвард конвертират земната инфрачервена енергия в чисто електричество

Учени от Харвард конвертират земната инфрачервена енергия в чисто електричество

Учени от Харвард работят върху нова система за добив на възобновяема енергия, която може да събират енергия от инфрачервеното лъчение на земята.

Нашата планета постоянно излъчва стотици милиони гигавати инфрачервена радиация в космоса, но сега физици от Харвардското училище за инженерни и приложни науки (SEAS) разработват две устройства, които биха могли да улавят тази енергия. Изследователският екип е предложил „чифт“ устройства, подобни на фотоволтаични енергийни системи, които обаче вместо да  улавят видимата светлина, генерират постоянен ток чрез преобразуване на инфрачервена светлина.

Може да изглежда необяснимо да се произвежда енергия чрез освобождаване на енергия, но както се оказва токът е съвсем реален. Главният изследовател Федерико Капасо и неговият екип са разработили двете устройства за утилизиране на инфрачервеното излъчване.

Първото е аналогично на соларен термален генератор, който обикновено използва слънчева енергия за подгряване на вода и производство на пара за задвижване на генератори. Устройството на учените от Харвард работи по подобен начин, като използва „сач“, който се нагрява до температурата на Земята. Второто предложено устройство използва температурната разлика между нагрятия „сач“ и студена плоча, за да генерира електричество при нано-мащаби. Учените смятат, че температурните разлики между електронни компоненти с нано-размери  могат непрекъснато да генерират ток, който да създава електричество.

Тази нова технологична разработка  е възможна благодарение на най-новите постижения на технологиите. Тук са вградени решения от областта на плазмониката, дребномащабната електроника, нови материали като графен, нанотехнологии. Учените смятат, че тяхната инфрачервена система би могла да бъде обвързана с обикновените слънчеви клетки, за да се добива допълнителна мощност през нощта без допълнителни разходи за монтаж.

Може да харесате още...