pixel

Унгария спечели приза в PowerUp! с иновативно съхранение на термална енергия

HeatVentors от Унгария е победителят в тазгодишното издание на международното състезание за иновативни енергийни стартъпи PowerUp!, съобщиха от организаторите. Рита Фаркас и Золтан Андраши представиха решение, което предлага иновативно съхранение на термална енергия с материали за фазова промяна, които могат да спестят 90% от пространството и 20-40% енергия с възвръщаемост на инвестицията от половин до две години.

Технологията разполага с разнообразие от приложения за съхранение на термална енергия: от технологии за дълбоко замразяване до отопление и изстудяване, възобновяеми енергийни източници, индустриални технологии и концентрирани електроцентрали за термална енергия. HeatVentors бе награден с 20 000 евро и шансът да бъде поканен на престижния InnoEnergy Highway® Аccelerator.

„Отборът, който се класира на първо място, отговаря на една от най-големите нужди на енергийния сектор: необходимостта от нови решения за ефикасно съхранение на енергия. Съхраненеито на енергия е област, в която срещаме най-големи предизвикателства.“, заяви Лукас Шварц, Директор „Business Creation” в InnoEnergy за Централна Европа, председател на журито.

Второто място и наградата от 10 000 евро спечелиха FLASC от Малта, които представиха устройство за съхранение на енергия, което се интегрира в плаваща офшорна платформа. Третото място и наградата от 5 000 евро бяха връчени на VIA ALTA от Чехия, чийто проект бе технология за производство на биогориво от биоразградими отпадъци.

По време на големия финал в Будапеща, 12 стартъпа представиха своите решения пред жури, инвеститори и представители на медиите. Това бяха победителите от регионалните финали, които се проведоха в Унгария, Полша, Чехия, Словакия, Словения, Литва, Латвия, Естония, Румъния, България, Хърватия и Гърция. Финалистите бяха селектирани сред 158 екипа от 24 държави от Централна Европа, които взеха участие в състезанието. Залозите бяха високи, тъй като престижният Highway® Аccelerator е една от най-добрите програми в сектора на чистата енергия в Европа. Участие в Highway® бе осигурено за Mebius, победителя от Wild Card, специална награда от глобалния партньор – MOL Group:

Главен спонсор на PowerUp! e уннгарската MOL Group.

InnoEnergy е европейски иновативен двигател за устойчива енергия. Той подкрепя и инвестира в иновациите на всеки етап – от класната стая до потребителите. InnoEnergy е създаден през 2010 г. и подкрепен от Европейския институт за иновации и технологии. (EIT)

publics.bg

Може да харесате още...