pixel

Устройство с размера на телевизор обезсолява вода чрез слънчева енергия

Представете си едно устройство с размерите на голям телевизор с плосък екран, което може да превърне топлината на слънцето в питейна вода. След това си представете какво бихте могли да направите с това устройство. Бихте ли го подарили на семейство в нужда? Бихте ли го изпратили до някое училище в Африка? Създателите на Desolenator проучват тези възможности.

Търсенето на чиста питейна вода за семействата в много страни е стар проблем. Близо един милиард души по света не разполагат с надежден достъп до чиста вода. Някои трябва да плащат, за да има карат вода с водоноски в техните общности. Други трябва да ходят, понякога в продължение на часове, за да вземат вода, и след това да ходят още часове, за да я занесат в домовете си. Въпреки това един нов екип вярва, че е измислил решението на този проблем и че то е вероятно най-доброто. Чрез обратен инженеринг на добрия слънчев панел, екипът-създател на „Desolenator“ предлага нов начин да се дестилира вода от всякакъв източник – включително от океана.

Главният изпълнителен директор на Desolenator Уилям Янесен казва, че „огромната част от водата по света, около 97%, е солена. Нашият план е да се възползваме от този ценен и наличен ресурс, за да разрешим глобалната водна криза вода по безпрецедентен начин. Процесът се нарича обезсоляване. Днес около 0,7% от световното производство на вода идва от обезсоляване. Съществуващите технологии са скъпи, неефективни и непропорционално източват 0,5 на сто от световните енергийни доставки“.

„Слънчевите обезсолители“ не са нова технология, но начинът, по който „Desolenator“ работи, е различен. Той е ефективен, произвежда до 15 литра на ден и може да работи в продължение на 20 или повече години, без да има нужда от смяна на части или други консумативи (няма филтри или масла за смяна).

Чрез загряването на соларния панел в устройството, така че да стане по-горещ – вместо чрез охлаждане, както е при повечето слънчеви панели – Desolenator използва площта на повърхността на панела, за да кипне водата. „Водата се загрява до около 90 градуса,“ обяснява Янсен. „В този момент ние използваме електрическата енергия от слънчевите панели, за да накараме водата да заври. След това пускаме парата през топлообменник, за да загрее следващата партида солена или замърсена вода. След това има два изходни продукта – чиста питейна вода и солев разтвор (който може да се рециклира в системата).“

В момента екипът води мащабна кампания за привличане на обществено финансиране. Създателите на Desolenator се надяват той да намери място в дворовете на много семейства от Индия и Африка, както и други области, страдащи от недостиг на питейна вода.

greentech.bg

Може да харесате още...