pixel

Усъвършенстваха робот, който пълзи в канализационни тръби

Чилийски учени направиха подобрения на робот, чието тяло се деформира, за да може да пълзи в канализационни тръби, съобщи сп. „Сианс е авнир“.

Става въпрос за уникален начин на придвижване в света на роботиката. Методът е разработен от учени от университета на Чили. В случая не се използват вериги, нито колела или крака.

Роботът OctaWorm се придвижва чрез пълзене, деформирайки тялото си. То е с форма на осмостенник. Концепцията за придвижването му е относително проста – базирана е върху пневматични цилиндри, които увеличават или намаляват размерите си.

За сметка на това координацията на движенията е много сложна. Тя обаче е от съществено значение, за да може придвижването да е ефикасно. Роботът бе представен в научна публикация през 2012 г. и оттогава значително е „еволюирал“. Сега се придвижва по-плавно, макар и шумно.

Според създателите му, OctaWorm е приспособен много добре за придвижване в канализационни тръби. Тъй като тялото му се деформира, той може да се приспособи не само към вариациите в диаметъра на канализационните тръби, но и към наклона на терена.

Сега може да се използва за инспекция на сгради, а в бъдеще се предвижда да намери приложение и в медицината. Създателите му са на мнение, че един ден миниатюрна негова версия ще може да се придвижва в кръвоносни съдове.

А по-голяма версия на октаедъра е в състояние да изпълни ролята на спасител, бродещ  из останките на сринати сгради.

Сега електроенергията се подава на робота по проводници, но в бъдеще той ще бъде напълно автономен и ще се управлява дистанционно.

Може да харесате още...