pixel

Започнаха оптимизации в енергийния сектор

Започнаха оптимизации в енергийния сектор

Вече са намерени близо една трета от парите, необходими, за да компенсират увеличението на цената на въглищата от „Мини Марица-изток“. Дружествата в енергетиката работят за оптимизиране на системата, чрез което да бъдат осигурени нужните 100 милиона лева, съобщи БНР.
В края на април енергийният министър Асен Василев отбеляза, че мините са направили разчети и са оптимизирали разходите си, като са успели да намалят над 80 милиона лева от загубите, но останалите 100 милиона трябва да бъдат намерени извън въгледобивното дружество, за да не се увеличи цената на електроенергията с 3-4 на сто.
Министър Василев призова и останалите участници в пазара на електроенергия да потърсят резерви. 29 милиона лева вече са намерени в началото на май, ТЕЦ „Марица-изток“ 2 е внесла доклад в Държавния енергиен регулатор, с който предлага да се намали цената на електроенергията й с близо 3 лева на мегаватчас за целия регулаторен период – от 1-ви юли тази година до 30-и юни следващата.
От Централата коментираха, че ако предложението им бъде одобрено от регулатора, от 66 лева на мегаватчас, цената ще падне на 63 лева на мегаватчас, което ще се отрази и върху сметките на крайния потребител. Остава да се търсят резерви в АЕЦ „Козлодуй“, Националната електрическа компания и Електроенергийния системен оператор.

cross.bg

Може да харесате още...