pixel

Baywa re насърчава биоразнообразието в испански соларен парк

Baywa re

Датският производител на прозорци Velux купува по-голямата част от електроенергията от вече завършената 54-мегаватова система. В соларния парк Baywa re прилага концепция за биоразнообразие от два испански университета. Десет процента от площта също трябва да се използва за земеделие.

Baywa re пусна в експлоатация 54-мегаватов соларен парк в Алхендин, Андалусия, съчетаващ производство на електроенергия, земеделие и насърчаване на биоразнообразието. На десет процента от площта разстоянието между редовете от модули е толкова голямо, че могат да преминат селскостопански машини като комбайни. Там може да се практикува земеделие.

До пролетта на 2025 г. Baywa re ще приложи концепция за биоразнообразието, разработена от Universidad de Córdoba и Universidad Autónoma de Madrid в цялата област. Освен всичко друго, той предвижда засаждане на видове диви цветя, убежища за диви животни, езера за земноводни, вани за птици, кутии за гнездене, както и места за размножаване на застрашените белошипи ветрушки. Мерките трябва да бъдат непрекъснато наблюдавани и оценявани. Натрупаният опит ще бъде обобщен в ръководство, за да могат и други проекти да се възползват от него. Baywa re също така планира да организира семинари с местни групи по интереси в соларния парк и да улесни посещенията на ученици.

Baywa re очаква годишен добив от 96,8 гигаватчаса от този соларен парк. Датският производител на прозорци Velux купува по-голямата част от обема като част от PPA с Baywa re. Договорът включва и доставка на електроенергия от втори соларен парк, който базираната в Мюнхен компания в момента изгражда близо до Севиля. Тази централа има мощност от 60 мегавата. Очаква се да влезе в експлоатация през следващата година. Все още обаче предстои официално одобрение. Ако вземете двата соларни парка заедно, около 80 процента от генерираното електричество отива във Velux. Така производителят на прозорци намалява емисиите си на CO2 с 40 000 тона.

Компанията е представена на българския пазар от Velux България.

Снимка: Velux

Може да харесате още...