pixel

Bosch купува компания с развойна лаборатория в България

Bosch купува компания с развойна лаборатория в България

Bosch ще придобие софтуерната компания ProSyst, чиято развойна лаборатория се намира в София, става ясно от официално съобщение на технологичния гигант. Споразумението между дъщерната Bosch Software Innovations и ProSyst е сключено на 13 февруари, а двете страни са се съгласили стойността на сделката да не бъде обявявана.

ProSyst е създадена през 1997 г., а централата ѝ се намира в Кьолн, Германия. Компанията се специализира в софтуер за компютъризиране и свързване на различни уреди и синхронизиране на приложения и операционни системи. Продуктите ѝ намират приложение в изграждането на „умни“ домове, индустрията, транспорта, здравеопазването и мобилните технологии.

„Компанията е развива успешно входен и свързващ софтуер за различни устройства. Считаме това като ключов фактор при обвързване на сгради, превозни средства и всякакви машини“, казва в съобщението Райнер Каленбах, президент на Bosch Software Innovations.

„В лицето на Bosch ние имаме стратегически партньор със силна световна дистрибуционна мрежа. Обединението ни означава, че ние ще имаме все по-голяма роля в нарастващия пазар за компютъризиране и интегриране на устройства и ще разширим глобалните си позиции“, посочва Даниел Шелхос – основател и управляващ директор на ProSyst.

Разработваните технологии от ProSyst позволяват интегрирането и дистанционното управление на различни битове системи – охранителни, отоплителни, вентилационни, домакински уреди и т.н., които да „говорят на един език“ помежду си. В същото време те могат да бъдат управлявани от компютър и да обработват различен тип информация. Така например климатичната система може да получи данни за метеорологичната обстановка и да настрои работата си оптимално към тях. Подобен синхрон може да се прави и с цените на електричеството, например. Софтуерът се използва както в бита, така и в индустрията.

Развойната лаборатория ПроСист Лабс започва работа през 1998 г. в София. Това е и основната производствена база на немската компания, която има и офиси в Южна Корея и Япония. В България работят около 90 от общо 110-те ѝ служители. Главен технически директор на компанията от 1998 г. е българинът Димитър Вълчев. Той е магистър по електроника и компютърни науки и доктор по Електрическо инженерство от Технически университет – София, а преди да започне в ProSyst има успешна академична кариера.

От представянето на българския офис става ясно, че ПроСист Лабс е една от водещите компания в областта на вграден Java и OSGi-базиран софтуер. Тя разработва собствени продукти и предлага на пазара OSGi-базирани сървър/клиент платформи за услуги. Компанията разработва универсални и поръчкови приложения, които предлагат възможности за развитие и адаптиране върху различни устройства, чрез инсталация на нови софтуерни компоненти при нужда. Корпоративните клиенти на такива приложения имат възможността дистанционно да: стартират или изключват клиентски приложения, да правят актуализация на устройство(а) и да решават и отстраняват софтуерни проблеми от различен характер. Използвайки така описаната технология ПроСист Лабс предоставя цялостни и ефективни спрямо време и разходи решения за разработване, развиване и управление на услуги и приложения.

Сред клиентите са световно известни компании като Deutsche Telecom, Telecom Italia, France Telecom/Orange, AT&T, NTT, Swisscom, Telefonica, Cisco, Motorola, Busch-Jaeger Elektro GmbH, ZyXEL, ZTE, Huaweiю, Alcatel-Lucent, Schneider Electric, Miele, Busch, Eaton, Marvell, Broadlight, Freescale; Audi, BMW и други.

economic.bg

Може да харесате още...