pixel

Daikin Europe отчита 20% ръст на оборота за 2022 година

Daikin

Daikin Europe обяви резултатите на своята финансова група за фискалната 2022 г., завършваща на 31 март 2023 г. В следствие на нарасналото търсене на нисковъглеродни решения за отопление и охлаждане, Daikin отчита ръст на оборота от 20% в EMEA, който възлиза на 5,2 милиарда евро, най-добрият резултат на компанията досега. Като дъщерно дружество, Daikin Central Europe със седалище във Виена допринесе значително за този успех с рекордни продажби на 16 пазара в региона на Централна Европа.

През фискалната 2022 г. отчитаме значителен ръст на продажбите като цяло в EMEA, надхвърляйки амбициозните цели на нашия 5-годишен стратегически план Fusion25.  Нисковъглеродните иновации за отопление и охлаждане, разработени в и за EMEA, допринасят за енергийния преход на региона“, казва Масацугу Минака, председател на борда на Daikin Europe N.V. и старши изпълнителен директор, Daikin Industries Ltd.

„Въпреки продължаващите глобални предизвикателства, включително постоянен недостиг на компоненти, прекъсвания на веригата за доставки, енергийната криза в Европа с рекордно високи цени на газа, висока инфлация и по-ниска покупателна способност, ние успяхме да продължим траекторията си на растеж в региона на Централна Европа успешно“, казва Карл Ливенс, управляващ директор на Daikin Central Europe, базиран във Виена.

Засилена лидерска позиция на пазара

В жилищния сегмент Daikin затвърди лидерската си позиция на пазара. Търсенето на термопомпено отопление на европейския пазар нарасна по-бързо от всякога – над 40% в сравнение с 2021 г., следствие от мерките на ЕС за декарбонизиране на сградния фонд на Европа и ускоряване на независимостта от изкопаемите горива. Благодарение на инвестициите в европейски производствен капацитет, Daikin спечели допълнителен пазарен дял по-бързо от конкуренцията:
– ръстът на продажбите в сегмента за жилищно отопление се движи основно от термопомпените системи въздух-вода на Daikin (Daikin Altherma). Те са популярни в новите жилищни сгради от много години и сега навлязоха и на пазара за саниране като пълноценна алтернатива за всички видове отоплителни системи с изкопаеми горива;
– друга причина е нарастващата популярност на използването на сплит системи за жилищна климатизация на Daikin като енергийно ефективни решения за отопление. Тези агрегати са термопомпи въздух-въздух, които осигуряват както охлаждане, така и отопление.

В търговския сегмент европейският пазар след Covid все още показва нестабилност в инвестициите в търговията на дребно и хотелиерството. Най-силният актив на Daikin се оказа добре позиционираната гама за леки търговски приложения като малки центрове за данни и складове, както и добрата наличност на големи VRV агрегати за търговски приложения.

В сегмента на хладилната техника намаленото търсене от веригите за търговия с храни оказа отрицателно въздействие върху резултатите на дъщерното дружество AHT на Daikin Europe. Предприети са ключови действия за смекчаване на този ефект чрез разработване на диференцирани и интегрирани предложения.

Инвестиции в нови фабрики и съществуващи производствени обекти

През 2022 г. Daikin Europe продължи да инвестира в Европа и региона на EMEA в съответствие със своята стратегия за близост. Daikin вижда тази стратегическа посока като важна причина, поради която може да се предотвратят най-неблагоприятните ефекти при глобалната верига на доставки. През предходната година Daikin Europe обяви:
инвестиции от над 90 милиона евро за разширяване на операциите във фабриките за термопомпи в Белгия, Германия, Чехия и Турция;
– инвестиция от 300 милиона евро в нов завод за термопомпи в Полша. Планирана за завършване през април 2024 г., новата фабрика ще започне работа през юли 2024 г.;
– откриването на първата фабрика в Кралство Саудитска Арабия, втората фабрика на Daikin Europe в Близкия изток след Дубай. Тя произвежда климатици и енергийно ефективно оборудване, което е от съществено значение за широкомащабни решения за климатизация.

Предстояща 50-та годишнина: десетилетие пореден растеж в EMEA 

„През октомври 2023 г. групата на Daikin Europe ще отпразнува своята 50-та годишнина. Като лидер на пазара, ние винаги сме действали според нашата отговорност да поставяме нуждите на нашите общности, клиенти и служители на първо място. Гордеем се, че този подход доведе до десетилетие последователен растеж в EMEA,“ заключава Тошитака Цубоучи, президент на Daikin Europe.

Може да харесате още...