pixel

Душ-канал с рекуперация на топлина

Joulia

Топлината е необходима в домовете основно за отопление и подгряване вода. Добре изолираните къщи се нуждаят от приблизително еднакво количество енергия и за двете. Около осемдесет процента от потреблението на топла вода се използва за вземане на душ – при което отпадната вода, която все още е около 36°C, изчезва неизползвана в канализацията. За да противодейства на това разхищение на енергия, швейцарската компания Joulia предлага душ-канал с вграден топлообменник, който значително намалява нуждата от гореща вода.

Душ-каналът е подобен на конвенционалните подови канали, но е оборудван с меден топлообменник с три или пет тръби, в които прясната вода, която е около 12°C, първо циркулира преди да бъде отведена до душ арматурата. Предварително се загрява до 25°C от топлата отпадна вода. Резултатът е, че е необходима значително по-малко топла вода на смесителя, за да се постигне желаната температура на водата за душ. В зависимост от индивидуалното поведение при използване и вида на сифона за душ, между тридесет и шестдесет процента от топлинната енергия може да бъде възстановена от отпадните води. За четиричленно домакинство това води до годишни спестявания до 2700 kWh, т.е. около 500 кг CO₂ и над 300 евро на година.

Joulia

Душ-каналите имат ниво на ефективност, сертифицирано от Института за пасивни къщи в Дармщат, одобрени са от Германската техническа и научна асоциация за газ и вода (DVGW) и отговарят на изискванията на DIN 94678: Устройства за оползотворяване на топлина от отпадни води от душове (DWHRD).

Снимки: Joulia

Може да харесате още...