pixel

ЕК трябва да си постави нови енергийни цели до октомври

Европейският съюз е на път да постигне целта си за 2020 година, свързана с икономия на енергия в размер на 20 на сто, според нов документ, за който съобщи Ройтерс.

Тази цел е част от цялостния пакет за енергийната политика и климатичните цели до 2020 г. Сега лидерите на ЕС имат време до октомври, за да решат как да се продължи по-нататък, до 2030 година.

Някои държави-членки като Великобритания, както и редица бизнес организации, защитават идеята за единна, обвързваща цел за намаляване на парниковите газове на блока с 40 на сто до 2030 година. Те се противопоставят на повтарянето на модела на досегашната политика с множествена система от климатични и енергийни цели, заложени до 2020 г.

Германия и определеният за председател на Комисията Жан-Клод Юнкер пък подкрепят налагането на задължаваща цел за енергийната ефективност за 2030 година.

Миналата седмица Юнкер, в първото си обръщение към Европейския парламент, заяви, че налагането на задължителна цел от 30 на сто е минимумът. За 40% пък настояват много екологични активисти. Те казват, че нищо, измервано с числото „20“, не може да се приеме за сериозно.

Изследвания на Комисията са установили, че използването на по-малко енергия ще доведе до по-ниски цени на тока, както и до ограничаване на зависимостта от Русия – най-големия енергиен доставчик на Европа – с която Западът е в конфликт заради действията в Украйна.

greentech.bg

Може да харесате още...