pixel

Електрохимичен прозорец може да блокира топлината и светлината

Електрохимичен прозорец може да блокира топлината и светлината

Международен екип от учени са създали ново покритие за прозорци, което може да се включва чрез електрически механизъм за регулиране на количеството топлина и светлина, което постъпва в сградата.

Екипът от молекулярни и материални изследователи от САЩ и Испания е създал прозрачен филм, използващ нанокристали – микроскопични клъстери от атоми, които могат да променят дължината на вълната на светлината.

Умни прозорци и конкретно електрохимически прозорци (които променят цвета или прозрачността си чрез с електрически заряд) се разработват отдавна, но нашето решение е първото, което предлага интегриран контрол върху топлината и видимата светлина”, казва съавторът на проучването Делиа Милирон от Нацоналната лаборатория Лорънс Бъркли в Калифорния.

Проектираният от учените прозорец представлява електрохимична клетка с две стъклени плоскости, разделени от електропроводима течност – електролит. Филмът се поставя върху едното стъкло – така, че се създава електрод, който подава електрически заряд към втори електрод на другия прозорец.

При липсата на електрически ток прозорецът остава прозрачен. Когато обаче има заряд, кара наночастиците в покритието започват да блокират инфрачервените вълни, като прозорецът в същото време си остава прозрачен. Допълнителен заряд кара и светлината да бъде блокирана.

Според инженера от Университета на Тексас Брайън Коргел, който коментира изследването, жилищните и офис сградите съставляват около 40 на сто от потреблението на енергия и 30 на сто от енергията, свързани с емисиите на въглероден двуокис в Съединените щати. За да се пести енергия са необходими нови материали за по-добро регулиране на отоплението на сградите.

Новото изследване представлява “голям напредък в разработването на такива материали”, казва Коргел.

Е, има и някои въпроси, трябва да бъдат решени, преди новият материал да може да се използва в прозорците – включително замяната на силно запалимия литиев метал, използван като контра-електрод, и намирането на твърд електролит.

“Материалите, необходими за изграждане на електрохимичния прозорец, ще бъдат по-скъпи от конвенционалните материали за прозорци, така че допълнителните разходи ще трябва да бъдат балансирани от енергийните спестявания, които могат да бъдат постигнати чрез използването им”, казва Коргел.

Според Милирон, материалът е проектиран основно за сгради, но може да бъде полезен и са за прозорците на коли или самолети.

greentech.bg

Може да харесате още...