pixel

Глинени тухли съхраняват енергия

В Масачузетския технологичен институт (MIT) залагат на огнеупорни глинени тухли за съхраняването на енергия. Тухлитe, които издържат на температури от 1600 градуса по Целзий, са известни поне от 3000 години. Сега изследователите от преразглеждат тази древна технология, за да ни помогнат да преминем от изкопаеми горива към възобновяеми енергийни източници. Изследователите разработиха схема, при която излишната електроенергия, генерирана от вятъра или слънцето, може да се превърне в топлина и да се съхранява в огнеупорните тухли за по-нататъшна употреба.

Тяхната система, наречена Firebrick Resistance-heated Energy Storage, или FIRES, струва между една десета и една четвърт от цената на помпените водноелектрически системи или на батериите. Тя работи така: електрически нагреватели превръщат излишната енергия в топлина, която се съхранява в голяма маса от огнеупорни тухли. Ако тухлите са в изолирана среда, те могат да съхраняват топлината за дълго време. Така тя може да се използва за промишлени процеси или по-късно да се превърне обратно в електроенергия.

Следващата стъпка ще бъде създаването на мащабни прототипи в реални условия, което според учените може да се случи през 2020 г. Те търсят подходящи клиенти – например рафинерии за етанол, разположена в близост до големи вятърни ферми, тъй като те използват много топлина.

Може да харесате още...