pixel

Интегриране на естетика и енергийна ефективност в соларни фасади

doublespacephoto

Автономията и свободата в процеса на проектиране са безценен ресурс за архитектите, особено при дефиниране на обем и избор на материали, системи и решения за дадена сграда. Гъвкавостта на тези елементи трябва не само да насърчава хармоничното им интегриране в структурата, но най-вече да позволява на архитектите да ги включват, без да се налага да променят първоначалните си концепции. Тази свобода на проектиране става още по-важна в контекста на фасадите, по-специално при интегрираните в сградата фотоволтаични фасади (BIPV). Това се дължи на уникалното предизвикателство да се включи функцията за улавяне на енергия в дизайна на сградната обвивка, като едновременно се изисква адаптиране към естетическите предпочитания на проектанта и ефективно изпълнение, както и цялостна инфраструктура за улавяне и транспортиране на енергията.

Добър пример е фасадата на Manitou a bi Bii dazigae на Red River College Polytechnic в Уинипег, Канада. Проектът, разработен от Diamond Schmitt Architects в съвместно предприятие с Number TEN Architectural Group, представлява разширение на кампуса на колежа и сграда, която предлага гъвкави, високотехнологични и интерактивни пространства. Забележителна особеност на дизайна е фасадата с извити елементи, които следват вътрешната форма на аудиторията и създават по-приятен маршрут за пешеходците отвън. Покрита е с плоскости в златист цвят, с оформление, което създава динамика по вертикала и хоризонтала. За да постигнат този резултат, архитектите намират решение, което допълва извивките и органичните форми. Освен това са включени соларни панели с отличителен външен вид, отклоняващ се от конвенционалния тъмен правоъгълен стил, които се интегрират хармонично в цялостния дизайн.

doublespacephoto

SolarLab, датска компания, специализирана във високо адаптивни слънчеви панели, работи в тясно сътрудничество с архитекта, за да проектира фасадата и да изгради слънчевите панели по поръчка, които да отговарят на естетическата визия. Производителят работи с различни варианти на фасади, като Curtain Wall, Louvre и Rain Screen, и с разнообразна палитра от цветове, които напомнят метални елементи или керамика.

Фасадите BIPV не само предлагат потенциал за оползотворяване на чиста енергия, но също така въплъщават хармонична синергия между архитектурна естетика и устойчивост. Те надхвърлят обикновената функционалност, превръщайки се в катализатор за иновативен дизайн, оформяйки сгради, които се противопоставят на конвенционалните норми и стоят като пример за прогресивно, екологично осъзнато бъдеще.

Снимки: doublespacephoto.com

Може да харесате още...