pixel

„Комерсант“: Русия пробва да реализира „Южен поток“ през тръбата „Посейдон“

„Газпром“ фактически се върна към проекта за газопровод „Южен поток“ като подписа с италианската „Едисон“ (Edison) и гръцката ДЕПА (DEPA) меморандум за доставка на газ от Русия по дъното на Черно море през трети страни за Гърция и от Гърция за Италия. Това коментира руското издание „Комерсант“ в четвъртък.

Преди ден шефовете на „Газпром“ Алексей Милер, на „Едисон“ Марк Бенаюн и на ДЕПА Теодорос Кицакос подписаха в Рим споразумение зае организиране на южен маршрут за доставка на руски газ за Европа. При неговата реализация ще използва максимално извършеното за интерконекторната връзка Турция-Гърция-Италия „Посейдон“ (ITGI Poseidon). Този газопровод разчиташе на азерски газ, но през 2013 г. консорциумът, разработващ каспийското находище „Шах Дениз ІІ“, предпочете като маршрут Трансадриатическия газопровод

В условията на конфликт с Турция, единственият начин „Газпром“ да доставя газ в Гърция става съживяването на „Южен поток“, към който сега активно се стремят редица страни от ЕС, пише изданието.

Според анализатори, с помощта на проекта „Газпром“ ще може да осигури газ в южните части на Балканите, като частично се откаже от транзита през Украйна. Руската компания признава обаче, че е готова да изпълни проекта, само ако има съгласието на Европейската комисия, отбелязва „Комерсант“.

В меморандума се посочва, че страните планират да си сътрудничат по ITGI , чийто планиран капацитет е 8 млрд. куб. ма годишно, а дължината – 807 километра, от които 217 км подводна част. Тръбата трябва да минава от Комотини в Северна Гърция до Пулия в Италия по дъното на Йонийско море. При това в Комотини съоръжението може да се включи към съществуващия газопровод Гърция-Турция. В резултат на това може да бъде създадена единна система за доставки на газ в Южна Европа от каспийския регион, коментира „Комерсант“.

Според първоначалната си конфигурация ITGI отговаря и на газовия проект „Турски поток“, но той надали ще бъде реализиран. По думите на източник на „Комерсант“, сега ЕК разглежда вариант за прокарване на газопровод от Русия по дъното на Черно море до България през икономическата зона на Румъния.

През декември миналата година „Едисон“ и ДЕПА подписаха с „Българския енергиен холдинг“ инвестиционното решение за строежа на междусистемната газова връзка между България и Гърция с капацитет от 3.5 до 5 млрд. куб. м годишно.

На „Газпром“ ще му трябва поне още един нов газопроводен проект, за да покрие нуждите на Сърбия и Унгария: такива проекти могат да станат „Ийстринг“ (Eastring) с планиран маршрут от Словакия през Унгария, Румъния и България и „Тесла“ (Tesla), чието трасе е от Австрия през Унгария, Сърбия и Македония), посочва „Комерсант“.

Пред електронното издание „РБК Дейли“ директорът на „Ийст Юръпиън газ аналисис“ Михаил Карчьомкин коментира, че под трети страни, които се споменават в меморандума, може да се подразбира България. Той отбелязва, че иначе не може да се стигне до Гърция, като се имат предвид влошените отношения между Русия и Турция. Карчьомкин обаче се съмнява, че проектът ще бъде изпълнен.

Анализаторът от „Ю Би Ес“ (UBS) Максим Мошков коментира, че меморандумът прилича на опит да се съживи едно от разклоненията на „Южен поток“, а то трябва да мине през България до Гърция и Италия.

Одобрение от ЕС все още няма, а без него не е възможно изпълнението на този проект, отбелязва той.

Източник от „Газпром“ посочи пред „РБК дейли“, че проектът е предварителен, няма нито технико-икономическа обосновка, нито цена.

Не знаем как ще мине Черно море, това е възможно само през икономическите води на Турция, а сега отношенията с нея са сложни, казва събеседникът на „РБК дейли“. По думите му като алтернатива се водят преговори с България и Румъния.

От Брюксел заявиха, че всякакви газопроводи, включително и този трябва да съответстват на всички норми на ЕС, предаде ТАСС.

„Еврокомисията ще следи за съответствието на този проект с всички европейски норми, включително Третия енергиен пакет и другите норми за регулиране на енергийния пазар, законодателството в сферата на екологията, както и правилата за конкуренцията“, посочи ЕК. Пресслужбата отбеляза, че засега в Брюксел не е получена никаква официална информация за възможните параметри на бъдещия проект.

mediapool.bg

Може да харесате още...