pixel

Настимир Ананиев: Защо плащаме за „Южен поток”?

Уж неработещото предприятие „Южен поток България” продължава да дава заплати по над 4700 лева на човек месечно. Какво работят тези хора и защо дружеството продължава да генерира разходи по около 400 хиляди лева месечно, попита през профила си във Фейсбук Настимир Ананиев, заместник-председател на „Движение България на гражданите” от Реформаторския блок.

Дружеството има 4 500 000 лв. годишни разходи, а работещите са 26 души на средно месечна база на трудови договори, като в началото на годината са били 34, в края – 18 души, пояснява Ананиев. Средната заплата на месец на човек е на 4750 лв., а общо за година има и 13 души на граждански договори, посочва реформаторът. Според него между данните за ноември и декември има нарастване от над 50 %, като разходите достигат близо 600 хиляди лева за декември, което буди съмнения за вида на разходите правени в края на годината.

За неработещо предприятие горните цифри са стряскащи, коменитра Ананиев и напомня, че от „Движение България на гражданите” и Реформаторския блок искат оптимизация на разходите в енергетиката и изсветляване на всички договори, които се плащат с публични средства.

В началото на март по време на дискусиите в рамките на Петнадесета сесия на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество бе дискутиран и статутът на проекта „Южен поток”. Двете страни обсъдиха възможността за намаляване на разходите в проектната компания „Южен поток България”.

На 03.06.2014 г. Европейската комисия стартира наказателна процедура към България във връзка с проекта „Южен поток”, като основен аргумент е съмнение за нарушение на европейското законодателство. Към момента процедурата не е приключила и като страна-членка на ЕС, България е длъжна да се съобрази с решенията на ЕК.

 fakti.bg

Може да харесате още...