pixel

Отоплително устройство с горивни клетки за вашия собствен дом

Viessmann

Vitovalor 300-P от Viessmann е първата серийно произведена отоплителна система с горивни клетки в Европа. Иновативната система генерира електричество и топлина едновременно и с висока ефективност за захранването на еднофамилни и двуфамилни къщи.

Viovalor 300-P на Viessmann е първата масово произвеждана отоплителна система с горивни клетки, която се използва от няколко години.

Системата за микрокогенерация спестява до 40% от разходите за енергия и намалява емисиите на CO2 с около 50% в сравнение с несвързаното производство на топлинна енергия и закупуването на стандартна електроенергия от мрежата.

По този начин производството на до 6000 kWh електроенергия извън мрежата покрива значителна част от годишното потребление в едно- и двуфамилни къщи.

Надеждността и дълготрайността са с основен приоритет при иновациите на Viessmann. Компанията разчита и на изпитана технология за отоплителния модул с горивни клетки. Ето защо Vitovalor PT2 (преди Vitovalor 300-P) е разработен в сътрудничество с Panasonic.

Модулът за горивна клетка съдържа горивна клетка Panasonic PEM (полимерна електролитна мембрана) и работи с природен газ. Ако се използва екологично чист зелен газ, отоплителната клетка работи още по-екологично.

Viessmann

Според компанията повече от 200 000 устройства вече работят по целия свят.

Топлината, която се получава едновременно с генерирането на електричество в горивната клетка, се използва за отопление или за загряване на вода. Ако има по-висока нужда от топлина, вграденият газов кондензационен котел се включва автоматично.

Горивната клетка във Vitovalor има експлоатационен живот от около 80 000 работни часа. При професионална поддръжка това отговаря на до 20 години работа.

Компанията е представена на българския пазар от Viessmann България.

Снимки: Viessmann

Може да харесате още...