pixel

Русия ще създаде четири изкуствени острова в Баренцово море

Русия ще създаде четири изкуствени острова в Баренцово море

Руският премиер Дмитрий Медведев подписа нареждане, предвиждащо в Колския залив на Баренцово море да бъдат създадени четири изкуствени острова, където ще бъдат строени едротонажни морски съоръжения. Документът е качен на сайта на правителството, предаде ТАСС.
 
Руската газова компания Новатек ще инвестира над 25 млрд. рубли (387,4 млн. евро) в проекта, по който ще бъдат създадени изкуствените острови.

Предвидено е да бъде изграден център за производство на уникални морски обекти – железобетонни платформи за заводи за втечнен природен газ, сондажни и добивни платформи за шелфови проекти в Западна Арктика и едротонажни съоръжения, подсигуряващи корабоплаването по Северния морски път.
 
Очаква се проектът да създаде близо 10 000 нови работни места, което ще увеличи данъчните приходи в бюджета, ще привлече нови инвестиции в региона и ще съдейства за предприетото от властите в Русия заместване на вноса с родно производство.
 
Изграждането на центъра ще започне до края на годината в с.Белокаменка, Мурманска област, а първите плаващи заводи за природен газ ще се строят от догодина. Планирано е центърът за строителство на едротонажни морски съоръжения да бъде окончателно завършен през 2020 г.

Може да харесате още...