pixel

Вятърната енергия спаси електрическата мрежа на Тексас по време на големия студ

Американският щат Тексас се радва на добро темпо на развитие на вятърната енергия – от 184 мегавата вятърни мощности през 2000 г. до 12 212 мегавата през 2012 г. (за 2013г. все още няма данни). Тази инвестиция в чиста енергия изглежда е спасила щата по време на полярния вихър, който връхлетя Северна Америка през последните дни, предизвиква извънредно ниски температури в по-голямата от САЩ и дори накара Ниагара да замръзне.

В края на краищата студеното време означава повишаване на търсенето на енергия. Във вторник в 8 часа сутринта местно време, търсенето на електроенергия в Тексас достигнало невиждания досега връх от 57 277 мегавата.

За щастие „достатъчната генерация и по-високият ветроенергиен капацитет от вятърните ферми в Западен Тексас подсилиха електрозахранването на щата във вторник…, когато операторът на мрежата обяви извънредна ситуация, а някои електроцентрали спяха работа неочаквано, намалявайки предлагането“.

Тексас не е единственият щат, където вятърът изигра решаваща роля в последните няколко дни. Американската асоциация за вятърна енергия обяви в блога си, че вятърната енергия е спасила положението и в няколко други щата като Небраска, Пенсилвания и Илинойс.

greentech.bg

Може да харесате още...