pixel

Добив на природен газ може да започне в Хасковско?

gaz

Резултатите от проведените на територията на област Хасково в Блок 1-18 Тракия проучвания за природен газ са оптимистични, обявиха на пресконференция в областна администрация днес представители на компанията, която прави проучванията. От регионалния етап на 2Д сеизмичните проби е потвърдено продължението на Тракийския нефтогазоносен басейн и в България.

Набелязани са перспективни обекти, подготвени за сондиране, които са на територията на община Свиленград, съобщи днес ръководителят на проекта инж. Димитър Мерачев. Очакваните находища са за около 3 млрд. куб.м природен газ, което е повече от потреблението на страната ни за цяла година. Ако предстоящите регионални и локални хидрохимични и геохимични проучвания и 3Д детайлизиращите сеизмични са положителни, след комплексна интерпретация на данните  и избор на място е предвидено прокарване на сондаж през 2014 г., уточни инж. Мерачев. Това пък от своя страна ще намали цената на природния газ, а в държавния и общински бюджет ще постъпят милиони от концесионни такси, коментира министър Добрев.

Към момента местният добив на газ в България, който е с 35% по-евтин, задоволява около 15% от нужното за страната.

Добрият финален резултат от проучванията ще превърне Свиленград във все по-интересно място за живот и инвестиции, посочи кметът на общината Георги Манолов и заяви готовността на местната власт да съдейства както на държавата, така и на компанията, която работи по проучванията.

lev.bg

Може да харесате още...