pixel

Електроенергийната система работи при голямо напрежение, но няма да има режим на тока

Електроенергийната система работи при голямо напрежение, но няма да има режим на тока. Това коментира днес в Комисията за енергийно и водно регулиране нейният председател доц. Иван Иванов. „Истината е, че българската електроенергийна система работи при голямо напрежение. В продължение на 30 години не е имало толкова ниски температури за толкова дълъг период. Въпреки че работи под голямо напрежение, считам, че няма да има режим на тока“, каза Иванов. В момента не се подменят електромери, нито се извършват ремонти, за да не се счете от хората, че има аварийна ситуация, допълни той.

По отношение на твърденията на БСП, че състоянието на енергийната система е тревожно и в идните дни може да стане критично, Иван Иванов коментира, че България влиза в ситуация на предизборна агитация и такива политически сблъсъци са очаквани. „В последните две години българската енергетика се предвижи значително напред. НЕК беше финансово оздравена по отношения на нейния текущ дефицит, който беше над 600 млн. лв. Започна либерализацията – стартира електроенергийната борса, битовите потребители вече имат възможност да сменят доставчика си. Беше извършена и в известна степен реална газова диверсификация“, посочи Иванов.

Председателят на КЕВР съобщи още, че съвместните проверки с Министерството на енергетиката в електроразпределителните компании, към момента не показват извършени нарушения. Направена е физическа проверка на 130 електромера в Енерго Про и ЕВН, а проверката в ЧЕЗ продължава. Освен това към трите дружества са зададени допълнителни 15-16 въпроса. Те касаят графика на отчитане на електромерите, дали е извършван отчет, включително в празничните дни, и в събота и неделя, спазен ли е срокът за брой дни между два отчета. КЕВР е поискала още копия на фактури, данни за броя на жалбите, решенията по тях и т.н.

В очакване сме на отговорите на тези въпроси, посочи Иванов. По думите му, ако се установят нарушения на нормите, но те се дължат на форсмажорни обстоятелства, предизвикани от студеното време, дружествата няма да търпят санкции.

publics.bg

Може да харесате още...