Кахлени печки: функция, предимства и недостатъци

Кахлени печки

Кахлените печки имат дълга традиция и днес често се използват, заради уютната топлина, романтичното настроение и стиловия акцент.

Кахлените печки преди и сега.

Днешните печки не са “просто” кахлени печки. Техният дизайн се е променил през вековете. Сега има варианти, които могат да дадат нещо повече от топлина. Някои модели могат да се използват като централно отопление или за подгряване на вода за бита.

Докато по-старите печки са главно от плочки, днешните са предимно тухлени. Те имат измазани повърхности с корнизни плочки или декоративни елементи, изработени от керамика. В крак с актуалните тенденции, формите и дизайнерските елементи на печките стават все по-семпли. Ясни линии, прави, измазани и предимно бели повърхности се комбинират с наситени кафяви и черни тонове, големи стъкла и определят образа на кахлените печки днес.

Качествената печка извлича максималната енергия от горивния материал и излъчва топлина дори часове след угасването на огъня. Това е възможно благодарение на плочи за съхранение на топлина, които обграждат горивната камера вътре в пещта. Щом огънят се запали, камъните за съхранение поемат топлинната енергия и след фазата на загряване я освобождават в жилищното пространство като топлина. Кахлената печка всъщност е нагревател за стая. С топлообменник за димни газове тя може да се използва и като самостоятелно отопление за сгради и за затопляне на вода.

При съвременните печки се използват най-вече шамотни тухли. Те са машинно направени и се характеризират с висока огнеустойчивост. Това е пресован камък, изработен от алуминиев оксид, глина и други компоненти. Притискат се в различни форми и се инсталират като плоча, градивен елемент или в полукръгла форма в кахлената печка.

Ако искате да се отоплявате с такава печка, имате голям избор по отношение на горивата, тъй като отоплителните устройства не само изгарят въглищни брикети или трупи, но и пелети, масло или газ.

Преглед на предимствата и недостатъците на кахлените печки.

Кахлената печка създава комфортна атмосфера и в това отношение е вид философия на живота. Освен това предлага редица предимства:
– Изключително дългото съхранение на топлина намалява разходите за отопление;
– Използване на екологично гориво. Често се горят дърва, които отделят само толкова въглероден диоксид, колкото преди това са усвоили по време на фазата на растеж;
– Отоплението на дърва означава независимост от изкопаеми горива, които са достъпни само в ограничена степен и са подчинени на ценовия диктат на енергийните компании;
– Процесът на горене на дървесина завършва с мъничък остатък от пепел, който е подходящ като градинска тор;
– Кахлената печка може да бъде индивидуално проектирана.

В зависимост от дизайна, кахлената печка заема много място.

Като недостатъци могат да се разглеждат сравнително високата цена, както и свързаните с преустройството и монтажа разходи. Печката заема много място, в зависимост от дизайна. Като вид огнище тя е потенциален източник на опасност, така че трябва да се вземат определени мерки за безопасност.

Може да харесате още...