pixel

Пазарът на луксозни имоти в България бележи спад на продажбите

През първото полугодие на 2018 г. се наблюдава спад в активността на пазара на луксозни имоти в България. През второто тримесечие на 2018 г. активността на пазара на луксозни жилища остава слаба заради високите цени на имотите. Тази тенденция се наблюдава главно при сделките с инвестиционна цел, които претърпяха своеобразен бум в София. В резултат на засиленото търсене на имоти за инвестиция, често се случва жилища да се препродават няколко пъти на все по-високи цени. Това влияе и на ценовите нива на наемния пазар, които продължават да растат, за да могат да осигурят възвращаемост на средствата, вложени в препродадените имоти.

Лек ръст има в продажбите във високия ценови сегмент – над 500 хил. евро. Повишеният интерес към подобен тип жилища произлиза основно от нарастващия брой сделки с къщи. Все пак предлагането продължава да изостава спрямо търсенето, поради липсата на качествено строителство.

Интересът към покупка на къщи в кварталите в полите на Витоша е трайно висок, но ограниченото предлагане подтиква купувачите да се ориентират към алтернативи. Тази тенденция води до засилено търсене на малки строителни парцели, подходящи за строителство на еднофамилни къщи. Сделките, които се осъществяват в този район, най-често варират между 100 хил. и 150 хил. евро, като най-голям интерес представляват имоти в кварталите по южната дъга на Околовръстен път, „Драгалевци“, „Симеоново“ и старата част на „Бояна“. Тъй като парцелите в тази част на София са дефицитни, покупките се реализират бързо при разумни цени.

Първата половина на 2018 г. бележи 15% ръст в цените спрямо същия период миналата година, като най-високи са нивата в района на Докторски паметник и централната част на София. През последните месеци средните цени за продажба на имот в посочените зони трайно варират между 2000 и 2400 евро/кв.м. Тези райони се характеризират с най-активен инвестиционен пазар, заради многобройните сделки със стари апартаменти, които, след цялостно обновяване, отново са на пазара за наем или препродажба.

Може да харесате още...