pixel

Правят пилотна инсталация за производство на ток от Черно море

Правят пилотна инсталация за производство на ток от Черно море

Пред прага съм вече на реализацията на технологията за производство на електроенергия от сероводорода в Черно море. Това съобщи проф., д-р т. н. Венко Бешков от Института по инженерна химия при БАН, който е автор на уникалната разработка, цитиран от в. „Черно море“.

Припомняме, че от миналата година започнаха пробите на пилотната инсталация на борда на научноизследователския кораб „Академик“. Експериментът беше извършен в морето на 50 мили от нос Галата. Тогава проф. Бешков заяви, че с проекта си участва в конкурс по линия на бизнес програма за иновации на Европейския съюз и че до месец очаква положително становище от комисията, за да получи нужните средства. На въпроса за получения резултат той обясни, че бил изслушан с много голям интерес от комисията, но се оказало, че по тази програма могат да финансират само малки и средни предприятия с по 100 – 200 хиляди евро, а за неговата разработка са нужни милиони.
Като всяко изобретение и за това трябваше време, изпълнено с много експерименти, докато се намери верният път.  Оптимист съм, че вече съм го открил, категоричен е авторът на уникалната технология.

Идеята за производство на електроенергия от морето се заражда в българския учен още преди 9 години. След поредица от експерименти той стига до уникалното технологично решение за превръщане на сероводорода в ток, както става в акумулаторните батерии. Тогава в екип с колеги със сходни интереси от Грузия и Румъния кандидатства и печели финансиране по Седма рамкова програма на ЕС. Практически така започна работата по технологията за производството на електроенергия от сероводорода в Черно море, който бе на път да се превърне в световна научна сензация.

Голям интерес към разработката в момента проявява учен от Кувейт, който работи в САЩ. Той е предложил заедно да кандидатстват пред кувейтска фондация, която е готова да осигури нужното финансиране, сподели Бешков. Поканата за сътрудничество е с уговорката, че то ще се реализира на тяхна територия. Пилотната инсталация ще бъде изработена в България и транспортирана на части до Кувейт. За мен това остава като резервен вариант, защото много ми се иска да се случи у нас, обясни проф. Бешков.

Тестването на пилотната инсталация по време на морска експедиция край Варна отчете висок коефициент на полезно действие, както и това, че над 90% от сероводорода може да се използва за добив на ток. Сметката, която прави проф. Бешков, показва, че от 34 грама сероводород се получават 218 вата на час електроенергия (достатъчни да задвижат малък двигател), а от 1 кг – 6,8 киловата. Според изчисленията цената на произведената електроенергия от този реално неизчерпаем морски ресурс ще бъде съпоставима с най-евтината от АЕЦ „Козлодуй“.

По неговите думи има няколко варианта за промишлено производство на ток, които са свързани главно с начина на използване на сероводорода, който трябва да се черпи от голяма дълбочина в морето. Свързването на няколко производствени инсталации, монтирани на платформи, като остров морето може спокойно да осигури ток с достатъчна мощност за захранването на цял крайбрежен курорт. Освен това полученият ток може да служи и за извличане на водород от морската вода, който е гориво за автомобилите.
Важно е, че технологията е съобразена с околната среда, защото след използването на сероводорода водата ще се връща обратно на същата дълбочина, от която е изпомпена, и така няма да се наруши екологичното равновесие. И още нещо – ще допринесем поне за частичното намаляване на непрекъснато засилващото се вредно влияние на сероводорода, който застрашава живота в Черно море. Както е известно, под 150 метра в морето няма кислород и започва „мъртвата“ зона. Всяка година сероводородът в нея нараства със 78 млн. тона и преработката само на това количество може да помогне много на морската екосистема.

3e-news.net

Може да харесате още...