pixel

Прозорец от тавана до земята? Treehugger: Няма нищо зелено в това!

Прозорец от тавана до земята? Treehugger: Няма нищо зелено в това!

В много от големите градове по света времето е студено през зимата и горещо през лятото, но въпреки това почти всеки нов жилищен блок всяка нова офис сграда са проектирани с прозорци от тавана до пода. В това няма нищо екологично, пише Ллойд Артър от еко-блога Treehugger. Сега той в впрегнал в подкрепа на своята тез разсъжденията на архитекта Джон Щрауб.

„Остъклителните системи, включително почти всички съвременни високо-производителни такива, имат много малко способност да контролират топлинния поток и слънчевата радиация. Старите прозорци също не правеха нищо, за да контролират топлинните загуби и слънчевото затопляне….Повечето от големите подобрения на производителността на технологията на стъклопакета през последните 25 години са пропилени за увеличаване на площта на прозореца, а не за подобрена производителност“, казва Щрауб.

По-нататък архитектът обяснява, че трябва да се намери правилният баланс между максимизиране на дневната светлина и свеждането до минимум на загубите на топлина. Щрауб посочва също, че има някои скъпи, висококачествени системи, които могат да постигнат коефициент до R12. Но повечето от съвременните прозоречни стени имат ниска R-стойност, равна на половината от тази на фибростъклото.

„Твърде често дизайнерите залагат на стъклените фасади…. Защото по този начин лесно се създава лъскаво впечатление, и оставят всички трудни данни в ръцете на производителите. Колко дълго можем да си позволим да плащаме високите сметки за енергия, които произтичат от този избор?“ пита Щрауб.

greentech.bg

Може да харесате още...