pixel

Повишиха енергийната ефективност на училище с пари от търговията с емисии

Повишиха енергийната ефективност на училище с пари от търговията с емисии

Училище в столичния кв. Люлин бе ремонтирано с цел повишаване на енергийната ефективност благодарение на средства от трърговията с вредни емисии. След полагането на топлоизолация на стените и тавана, монтирането на нова дограма и смяната на ел. инсталацията сметката за ток в училището е намаляла с 6000 лева на месечна база.

Днес еко-министърът Нона Караджова ще участва в официалното откриване на първия завършен обект, финансиран от Националната схема за зелени инвестиции в България – 56 средно образователно училище „Константин Иречек” в столичния район Люлин, заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова и посланика на Република Австрия в България Герхард Райвегер.

Проектът се финансира съвместно от Националната схема за зелени инвестиции и бюджета на Столична община на обща стойност почти 490 хиляди лева.

От общо 69 публични сгради в страната, за които до момента са предвидени средства от постъпленията от продажба на предписани емисионни единици в сделки между България и Австрия, това е първата, която е завършена. В рамките само на два месеца е изпълнена над 4000 квадратни метра топлоизолация на всички стени на училищната сграда, топлоизолация на покрива, подмяна на стара дограма и оптимизация на електрическата инсталация. В училището учат 970 ученици. Сметката за отопление на сградата за декември м.г. след изпълнените мерки за енергийна ефективност е с 6000 лева по-малка от същия месец на предходната година.

Националната схема за зелени инвестиции се прилага в България от 2010 г., когато съгласно Закона за опазване на околната среда на Националния доверителен екофонд е възложена функцията за управление на постъпленията от продажбата на предписани емисионни единици. Целта на такава схема е търговия с емисии на парникови газове на правителствено ниво. Този вид търговия с емисии е регламентирана в член 17 на Протокола от Киото като един от механизмите за изпълнение на задълженията на страните за намаляване на парниковите газове.

greentech.bg

Може да харесате още...