pixel

Заработи първата плаваща вятърна ферма

Новата плаваща вятърна ферма на Шотландия официално е започнала да генерира вятърна енергия в морето. Инсталацията може да захранва около 20 000 жилища. Никола Стърджън, първият министър на Шотландия, церемониално стартира проекта Hywind, разположен на около 25 километра от бреговете на шотландския град Питерхед в Абърдийншър.

Турбините са високи 253 м и са потопени на 78 м под повърхността. Всяка масивна турбина е привързана към дъното на морето с тежки вериги с тегло от 1200 тона. Очаква се цялата инсталация се да добави 30 MW мощност в местната мрежа. Проектът е кулминация от 15 години на развитие от норвежката енергийна фирма Statoil.

В изявление на Statoil Ирене Румелхоф, изпълнителен вицепрезидент на компанията за нови енергийни решения, заяви: „С помощта на индустриални и подкрепящи политики Великобритания и Шотландия заемат позицията на водещ в развитието на офшорния вятър като нов конкурентен енергиен източник. „

През последните няколко месеца Шотландия прави важни крачки за чиста енергия. Страната неотдавна обяви целта си да стане „нулево въглеродна“ до 2020 г. и използва пълната гама източници на чиста енергия, за да помогне за постигането на тази възвишена цел. Понастоящем първата в света мащабна приливна електроцентрала – MeyGen работи извън северното крайбрежие на Шотландия. Този проект се очаква да се разшири, за да осигури енергия за 175 000 домове.

Тези нововъзникващи технологии биха могли да окажат огромно въздействие върху наличието на чиста енергия в много части на света. Иноваторите непрекъснато откриват нови начини да се възползват от суровия потенциал на някои от най-обещаващите начини за генериране на енергия. Например, ново изследване от изследователи в Университета за наука и технологии „Кинг Абдула“ помага да се направи възможно производството на енергия да достигне нови височини с вятърни ферми с висока надморска височина.

Глобалното изменение на климата е една от най-сериозните заплахи, с които цялото човечество е трябвало да се бори. Борбата с щетите, които направихме на тази планета, ще предприеме координирани усилия, използвайки нашия колективен и пълен потенциал.

Може да харесате още...