Умните помпи на Wilo изпълняват изискванията на бъдещето

Международният концерн Wilo е един от най-големите световни производители на помпи и помпени системи за отопление и климатизация. Те намират приложение в строителството и в комуналния сектор, в индустрията и в бита. Иновациите на Wilo определят цели насоки в развитието на помпената техника. Не случайно девизът на компанията е “Pumpen Intelligenz”.

Още през 2001 г. помпите Wilo-Stratos наложиха стандарт при определянето на клас А за енергийна ефективност. Всички единични модели от серията, която постоянно се допълва и усъвършенства, отговарят на оптималните изисквания за реално пестене на енергия. Благодарение на широкия диапазон за допустима температура на флуида от -10 до +110°С те са изключително подходящи както за отоплителни, така и за охлаждащи системи. Безшумни са при работа и заемат малко място.

Безкомпромисно строгите гранични стойности за енергийната ефективност на помпите, налагани от Европейския съюз, са базата, върху която се гради новата кампания на Wilo-продуктите.

Високоефективната помпа Wilo-Stratos PICO за еднофамилни и двуфамилни къщи, представена през 2009 г., е особено успешна. В сравнение с нерегулираните помпи за отопление тя постига годишна икономия на електроенергия до 90% – благодарение на новоразработен помпен мотор с 3-ватова технология. Новият модел потребява само половината от тока, допустим съгласно най-добрия в момента клас за енергийна ефективност А.

Wilo-Stratos PICO все още няма аналог в света. Според изследванията на Europumps Commitments още през първата година от експлоатацията си тя възвръща направената за нея инвестиция.

Какви са основните й предимства?
– високоефективна, енергоспестяваща;
– ниска консумация на ток – 3 W;
– иновативен дисплей – управление чрез функционалната технология Red Button;
– система за автоматично обезвъздушаване;
– лесен и бърз монтаж;
– бронзов метален филтър, стопиращ навлизането на замърсяващи частици в капсулата;
– автоматично разблокиране.

3-Watt-технологията е най-доброто, постигнато досега. Когато консумацията на топлина в една система падне до минимума, т.е. когато всичко е изключено, помпата Stratos PICO продължава своя живот. Тя влиза в режим три вата. Докато стандартните помпи поддържат едни и същи обороти, въртят едно и също количество вода, независимо от потреблението, а това означава само едно – преразход на енергия.

Иновативният дисплей на Stratos PICO показва едновременно всички функции на помпата.

Задаването на необходимия напор става посредством “червения бутон” – всеки потребител може да се справи със задачата. Той се натиска и помпата запомня нивото от 2.5 м (както е в случая). Веднъж направено, заданието се коригира, само ако настъпи промяна в инфраструктурата на сградата и на отоплителната система. Помпите Stratos PICO затова са иновативни – след първоначалната настройка се управляват сами, без човешка намеса.

В дисплея са интегрирани също електромер и брояч за отчитане на консумираната мощност.

Чрез активиране на бутона за обезвъздушаване Stratos PICO започва 10-минутна работа със стартиране и спиране, при което мехурчетата въздух се извеждат от роторната част. След десетата минута помпата влиза в стандартен режим. Елиминирано е по-несъвършеното ръчно обезвъздушаване. Ако в системата остане въздух, тя работи непълноценно, не използва максималния си капацитет, следователно и отоплението е недостатъчно. Конвенционалните помпи нямат подобна функция.

Друго безспорно предимство на Stratos PICO е лесният монтаж.

Благодарение на компактните си размери Wilo-Stratos PICO се нуждае от съвсем малко място за монтаж и лесно се инсталира.

Новият бърз Wilo-Connector улеснява свързването на кабелите.

Моделите Stratos PICO са многократно изпробвани в реални условия. Сигурната им работа се постига чрез единствен по рода си бронзов филтър, който защитава капсулата на помпата от навлизането на твърди частици.

Изключително важна за безаварийната работа на Stratos PICO е разблокиращата функция. Много отоплителни системи се използват сезонно. Често в затворения цикъл, част от който е помпата, през месеците на бездействие се явява утайка. Възможна е лека корозия на тръбите, клеясване. Stratos PICO са помпи с мокър ротор – между работещото колело и статора минава тънък слой вода. от който може да се отделят седименти, когато системата почива. Те затрудняват работата на помпата. Но тя “разпознава” препятствието, увеличава оборотите, стига до зададената й работна точка. Ако и тогава усеща затруднение, помпата развърта до максимума – и го прави няколко пъти. Ако след петия опит примерно не е успяла, на дисплея светва индикатор, че има проблем. Но ако след втория или третия път блокирането отстъпи, помпата се връща до работната точка и просто я поддържа.

Умни машинки! Спестяват енергия, разходи и човешки усилия.

Помпите от серията Stratos PICO са високоефективен инженерингов продукт, който си струва парите. Първоначалната инвестиция се изплаща многократно и сравнително бързо чрез икономията на електроенергия. След около година или две (в зависимост от консумацията) помпата започва да работи като касичка, съкращавайки перото “сметки за ток” на собственика си. Електроенергията от своя страна става все по-скъпа и хората все повече ще търсят не най-евтиното решение, а онова, което би им гарантирало по-малко разходи впоследствие.

Пазарът търси разумен баланс между техническите параметри и цената. Ако стандартната Wilo-помпа струва 60 – 70 лв., енергоспестяващите модели варират от 180 до 280 лв. Високоефективните помпи са “профилирани”: за отопление или за битово-горещи води /БГВ/. Изискванията към втория тип помпи са по-големи – при тях работещото колело трябва да бъде от бронз, а не от чугун, за да се избегне появата на ръжда, което се отразява и на цената. Разпознават се по знака Z зад названието Stratos.

Yonos PICO e „малкото братче” на Stratos PICO. В еволюцията на моделите мястото му е между стандартните помпи и високоефективната Stratos PICO. Тя заменя по-старите модификации Star RS и Smart.

Yonos PICO е проектирана така, че да осигури плавен преход между двете групи качествено различни помпи. Има бърз Wilo-Connector за включване към електрическата мрежа, както и функция за самообезвъздушаване. При нея температурният диапазон е от – 10 до + 110°С при външна температура до + 25°С от – 10 до + 95°С при външна температура до + 40°С . Минималната консумирана енергия не е 3, а 4 W. Липсва функцията автоматично разблокиране на системата след дълъг престой.

Stratos GIGA замества вече остарелите модели по-големи циркулатори. Нейният мотор е с клас на ефективност IE 4, а температурният диапазон от – 20 до + 140°С. Притежава функция „червен бутон” и степен на защита IP 55.

Малките циркулатори като Stratos и Yonos работят в интервала до 6 м напор и до 3 куб. м дебит на водата. Насочени са към масово внедряване в локални отоплителни инсталации и системи, в едно- и двуфамилни къщи и малки сгради. Могат да бъдат поставяни на големи обекти, но само в отделен сектор.

При Giga показателите са 50 м напор и 45 куб. м дебит.

През следващите 10 години технически остарелите уреди, които гълтат ток, поетапно ще бъдат изтегляни от всички държави в Европейския съюз. Което ще наложи промяна в мисловните стереотипи и пазарното поведение на потребителите. Високоефективните помпи Wilo вече се използват в хиляди проекти за ново строителство или за модернизация в цяла Европа: в еднофамилни и многофамилни къщи, хотели, обществени сгради, индустриални предприятия. Така те още отсега имат значителен принос в икономията на електроенергия при системите за отопление и климатизация.

За контакти и повече информация – www.wilo.bg.


Вижте също...