pixel

Тайните на стайните термостати. Сигурни сме, че не знаете това!

salus

Подовото отопление е: най-икономично, най-комфортно… ДА, това е така.

Да сте чували, че е по-добре да не го управлявате/регулирате?!
– То загрява и изстива толкова бавно, че няма смисъл да го регулирате!

Това твърдение вярно ли е или на „майстора“ просто не му се занимава да монтира и управления/термостати, или не знае, че има термостати за подово, които се справят с този „недостатък“, а могат и някои други полезни за вас неща?

Ще разгледаме две от функциите на модерните стайни термостати, които ще ви помогнат да намалите сметките за отопление и да увеличите комфорта и уюта в дома си!

За подовото отопление

salus

Наред с многото предимства на подовото отопление, а защо не и охлаждане, то има и една специфика: бавно е/инерционно.

Подовото отопление трябва да има минимум:
1. Източник на топлина, най-често термопомпа (ТП) или друго, като газов, пелетен котел, ТЕЦ…
—> препоръчително и буферен съд;
2. Тръбен път, често стотици метри тръба, положена под…пода
—> изолация под тръбата;
3. Над тръбата е необходима замазка, а върху нея и покритие, което всъщност ние наричаме под; дали това покритие е от теракота, гранитогрес, ламинат, паркет…е важно, но не най-основното.

Всичко изброено по-горе е необходимо да се загрее за да започне подовото отопление да излъчва топлина. Това е и една от причините да се нарича лъчисто и да загрява, а после и изстива бавно.

Споровете дали стъпката на тръбата да е по-гъста или по рядка, или колко градуса да е подаваната към колектора температура, ще оставим на проектантите, защото еднозначен отговор на тези въпроси няма. В проектирането и след това при изпълнението на подово отопление влияят много и свързани помежду си фактори.

Как е проектирано и в последствие изпълнено подовото отопление е от изключителна важност за правилната му работа! Тук грешките трудно се поправят.

Едно е сигурно: Както и да е изпълнено подовото отопление, то бавно ще загрява и бавно ще изстива.
– Бавно, бавно колко да е бавно!!

Примерно сравнението с други видове отопления показва: при желана промяна на температурата от 19 на 22°С:
– най-бързо действа отопление с вентилаторни конвектори, принудителна конвекция. За няколко минути (10-15) може да качи температурата с 2-3°С ;
– радиаторното ще се позабави, защото ползва естествената конвекция и ще се справи поне два пъти по бавно (20-30 минути);
– подовото ще се справи за около два-три пъти по бавно от радиаторите (60-90 минути) или дори още по-бавно. Тук вече изпълнението на различен вид замазка, с различни добавки или покритие с „плочки“, определено ще ускори процеса на затопляне, но няма да стане по бързо от радиаторите.

salus

Всеки спестен градус води до намаляване със 7-10% от сметката за отопление!

За поддържане на точна стайна температура при подово отопление са необходими специализирани стайни термостати с функция PWM, TPI, ITLC , като Salus SQ610,VS30/35, HTRS, HTRP, WQ610, RT520, RT510…или ENGO E10, EASY, E901…

Затоплянето на стаята до температура, която не искате, води до плащане и на по високи сметки за отопление, което пък още по-малко искате.

А какво да кажем за комфорта?

salus

Има и още един начин да намалите сметките и да увеличите комфорта. Да имате желаната температура в стаята, която искате, точно във времето, когато ви е необходима – мечта.

При програмиране на стайни термостати вие задавате часа и температурата, която искате. Пример: в кухнята в 8 ч. да бъде 22°С и 19°С от 9 до 17 ч.

При така зададения график, стайният термостат ще направи следното:
– ще превключи към температура 22°С в 8 ч. (както сте задали). Кога обаче тази температура ще бъде достигната ?! Ако сте с подово, това най-вероятно ще се случи, когато вече излизате;
– ще превключи (изключи) от 22°С на 19°С в 9 ч. (както сте задали), което значи, че температурата ще се понижи до 19°С може би след час или повече;
– резултатът ще бъде: нямате желаната от вас температура във времето когато искате, обаче ще си платите за нея.

Ако примерно сте засекли за колко време приблизително кухнята от примера по-горе ще се затопли с 3°С, бихте могли да настроите термостата да включи с толкова по-рано. Необходимо е, разбира се, да знаете и за колко време ще изстине с 3°С, за да настроите. Сега остава да знаете всички тези параметри и за останалите стаи в дома си. Да не пропуснете, че времето за затопляне/охлаждане се влияе също така от външната температура и времето на деня (сутрин, вечер), както и от изложението на всяка една стая и др.

Всичките тези изчисления могат да бъдат направени от стайни термостати с функция Оптимален Старт/Оптимален Стоп. Salus модели SQ610, RT520, QW610.

salus

Сега, връщайки се на примера: в кухнята в 8 ч. да бъде 22°С и 19°С от 9 до 17 ч., ще се наслаждавате на температурата, която искате, точно във времето ,когато ви е необходима – сбъдната мечта.

Превъзходен комфорт и гарантирани ниски сметки за отопление!

Някои стайни термостати притежават и в повече полезни за вас функции. Възползвайте се от тях, като кликнете тук.

Може да харесате още...