pixel

Поддръжка на слънчеви инсталации

Целта на настоящата публикация е да спрем вниманието ви върху поддръжката на слънчевите инсталации като важно условие за тяхната правилна и ефективна работа.

Топлопренасящият флуид в слънчевата инсталация претърпява силен термичен стрес поради високите, задържащи се дълго време температури, които се появяват през най-горещото време на годината. Тези условия се влошават още повече, когато акумулиращият съд(бойлера) не е подбран правилно и/или топлообменът при производството на битова гореща вода не е достатъчен.

Тези явления водят до образуване на утайки и катранени отлагания, които компрометират циркулацията и ефективността на слънчевата система.

При този стрес топлопренасящият флуид се разгражда бързо и променя състоянието си, като рН придобива киселинен характер.

Добро правило, което се препоръчва от различни производители на слънчеви системи, е да се смени течността, когато нивото на pH е под 7.0, като тази стойност трябва да се контролира всяка година.

Не забравяйте, че добавянето на нов гликол с цел допълване на инсталацията е безполезна и скъпа операция, тъй като старият гликол разгражда новия за много кратко време.

 

Важно: Никога не смесвайте антифриз течности от две различни марки, освен ако не е потвърдена съвместимостта им. Смесите от гликол с рН по-ниско от 7,0 изискват акуратно измиване на инсталацията и пълна замяна на  гликола.

Много е важно да се грижим и да поддържаме ефективна слънчевата инсталация. В тази връзка  измиването трябва да се извършва с подходящи продукти, способни да отстраняват и освобождават тръбите от вредните отлагания.

Нашият италиански партньор Ferrari предлага специален продукт Mayline SOLAR (код 120204), който възстановява и прави ефективна работата на системата. След прилагане на продукта е необходимо изплакване и неутрали- зиране с Mayline Neutral (код 120209).

След измиване напълнете системата с готов за употреба специфичен нетоксичен пропилен гликол като Mayline FSP (кодове 120216 и 120217).

Поддържането на инсталациите е важно условие за тяхната ефективност!

За по-подробна или допълнителна информация може да се свържете с нас.

 

 

Може да харесате още...