Как да монтираме радиатори правилно?

Romstal

Независимо дали ще изберете алуминиеви, стоманени или чугунени радиатори, има няколко неща, които трябва да знаете за тяхното сглобяване.

Тъй като искате да имате топлина и уют вкъщи, добре е да отдадете значение на избора и монтажа на радиатори.

В тази статия ще ви запознаем как да свържете радиаторите и на какви разстояния се монтират.

Romstal

Радиаторите се монтират, без да се маха опаковката от завода.

Опаковката на радиаторите остава, дори когато се прави хидравлична проба на системата. Препоръчително е да премахнете опаковката само след приключване на всички довършителни работи.

Съхранението не трябва да се извършва във влажни помещения. Не е разрешено изпразването на централната отоплителна система.

Годишните загуби на вода в отоплителната инсталация не трябва да надвишават 5% от обема ѝ .

На какво разстояние се монтират радиаторите?

Разстоянието от радиатора до пода или перваза трябва да бъде най-малко 10 cm. Ако разстоянието е по-малко, увеличете мощността на радиатора с 5-10%.

Ако разстоянието от перваза на прозореца и пода е по-малко от 7 см, препоръчително е да изберете радиатори с по-ниска височина. Например радиатор с височина 500 или радиатор с височина 300 .

Свързване на радиаторите отстрани

Romstal

Това е често използван метод и позволява връзка отдясно или отляво.

Захранването на радиатора е свързано отгоре, а връщането е свързано отдолу. Ако потокът е обърнат, топлинната мощност се намалява с 30%. Тук можете да поръчате радиатори Kermi за вашия проект.

Кръстосано свързване на радиатори

Romstal

Често практикуван метод при свързване на радиатори. Препоръчва се за радиатори с дължина над 2 метра или ако дължината надвишава 4 пъти ширината.

Има равномерно разпределение на температурата по цялата дължина на радиаторите. Захранването се свързва в горния ъгъл на радиатора, а връщането в долния. Тук можете да поръчате стоманени радиатори Eccorad.

Свързване на радиаторите долу/долу

Romstal

При използване на този тип радиаторна връзка, топлинната мощност намалява с 10% в сравнение с номиналната.

Използва се за малки радиатори и там, където тръбите излизат от пода.

Долно свързване на радиатори

Romstal

Стоманените панелни радиатори с долна връзка са стилни и изчистени. Основното им предимство е вграденият термостатичен вентил и възможността за избягване на тръбите, които вървят по стените и пода, и развалят всеки домашен дизайн. Радиаторите Premium са естетически приятни и не пречат на разположението на мебелите, като същевременно улесняват почистването вкъщи.

Romstal

Монтаж на радиатори под прозореца или под перваза

Romstal

За да има гарантирано представяне, циркулацията на въздуха не трябва да бъде ограничавана. Това означава, че трябва да има достатъчно място над и под радиатора. Разстоянието над радиатора обикновено се изчислява като дебелината на радиатора +10%. Ако това разстояние не може да бъде получено, производителността на радиатора ще бъде намалена.

Енергийната ефективност на един дом зависи от това как се отоплява. Изборът на ефективен котел, правилно оразмерени и монтирани радиатори е важен както за околната среда, така и за прякото въздействие върху разходите в сметката.

В Romstal ще ви помогнат да вземете най-доброто решение, оптимизирайки както цената на инвестицията си, така и тази на бъдещите сметки.

Повече информация и други атрактивни продукти може да намерите на сайта на Ромстал България.

Може да харесате още...