pixel

Основните отрицателни ефекти от твърдата вода. Как да се справим?

romstal

Твърдата вода може да причини сериозни проблеми на санитарните инсталации и уреди (съдомиялна или перална машина, бойлери, филтри за кафе и други). За щастие степента на твърдост на водата може да бъде измерена и в зависимост от резултатите могат да се вземат подходящи мерки за защита на санитарните и домакински уреди, които използват вода от мрежата. По-долу ви показваме основните негативни ефекти от твърдата вода и ви предлагаме решенията, чрез които можете да се борите с тях.

Какво означава терминът “ твърдост на водата”?
Как да разпознаете твърдата вода?
Какви проблеми са свързани с твърдата вода?
Омекотяване на водата.
Как да изберем омекотител за вода?

Какво означава терминът “твърдост на водата”?

Използва се за описание на вода, която съдържа големи или много големи количества естествени минерали, които са склонни да се натрупват и отлагат. Става въпрос главно за калций и магнезий, към които понякога могат да се добавят манган, желязо и други минерали. Всеки източник на прясна вода може да попадне в категорията на твърдата вода. Можете също така да имате твърда вода, ако захранването е обществената мрежа, към която е свързана къщата, или ако е получена от собствен източник, от подпочвените води чрез пробиване на кладенец.

Може да се каже, че единствената чиста вода (без минерали) е дъждовната или дестилираната вода. Освен тях, всяка вода съдържа и минерали, в много различни пропорции и концентрации.

Степента на твърдост на водата обикновено се измерва в милиграми сухо вещество, представено от варовик, магнезий и други минерали, в един литър вода (mg/L). В зависимост от тези стойности водата може да бъде:

 

romstal

Проблемите винаги възникват с времето, но колкото по-висока е твърдостта на водата, толкова по-бързо и по-интензивно се утаява. От ниво на твърдост, вариращо от 12 немски градуса нагоре, минералните отлагания във водата причиняват проблеми.

romstal

Как да разпознаете твърдата вода?

Тестването е единственият начин да се определи точната степен на твърдост на водата. Това може да стане със специално предназначени за целта химически разтвори или в лаборатория за анализ.

Въпреки че само един тест може да каже точното ниво на концентрация на минерали, разтворени във вода, тяхното присъствие е видимо. Прост индикатор, който показва твърдостта на водата, са белите петна по крановете, стените на душ кабината или по извадените от съдомиялната чаши (т.нар. тест за стъкло). Освен това твърдата вода има неприятен вкус, кипи по-бавно, променя вкуса на готвената храна и зеленчуците, в комбинация със сапун, шампоан и препарати не се пени, оставя белезникави петна, видими върху черни дрехи или тъмни нюанси, неутрализира яркостта на цветните и пожълтява белите.

romstal

Какви проблеми са свързани с твърдата вода?

Най-големи недостатъци има във ВиК инсталациите, централното отопление и уредите, от пералнята до станцията за гладене. С течение на времето минералите от твърдата вода се натрупват и отлагат вътре в захранващите и дренажните тръби, което може да доведе до тяхното стесняване, намален воден поток и тяхната чупливост поради повишено напрежение върху тръбите и фитингите.

Минералните отлагания също могат да накарат уредите, които използват вода, да работят по-малко ефективно и да се износват по-бързо.

Добре е да се знае, че топлата вода с висока степен на твърдост ускорява отлагането на минерали по стените на тръбите, по отоплителната мрежа, котела и по барабана на перални машини и съдовете, при положение, че те често използват топла вода. С течение на времето от твърдата вода изчезва блясъкът на плочките, потъмнява порцеланът на санитарния фаянс и се запушва слушалката на душа.

Твърдата вода = повече разходи

Въпреки че на пръв поглед ефектите върху бюджета, причинени от твърдата вода, не изглеждат важни, с времето те се натрупват и са значителни.

За да получите резултати от прането, например, ще ви трябва повече вода при по-висока температура, но също и повече препарат. Същото важи и за съдовете, независимо дали ги миете на ръка или в съдомиялна.

Към всичко това се добавя и по-високият разход на енергия за загряване на водата. Отрицателните ефекти се отразяват и върху радиаторите и отоплителната мрежа на пода, които могат да се запушат или напукат.

Вижте тук всички решения за омекотяване на водата.

romstal

Омекотяване на водата

Има решения за твърда вода, като процесът изисква използването на омекотителни станции, които се монтират на входа на водопровода, така че цялата вода, използвана в дома, независимо от предназначението, да не съдържа минерали, които могат да се отлагат. По принцип станцията премахва калциевите и магнезиевите йони от водата и по този начин изчезва ефектът от утаяването, както и всички други недостатъци, причинени от твърдата вода.

Най-използваният, но и най-ефективен метод за омекотяване на водата е чрез йонообмен. Минералите в твърдата вода са под формата на йони, на това свойство се основава принципът на работа на станциите, използвани за омекотяване на вода. Станцията работи самостоятелно, нуждае се от внимание само от време на време, чрез механизъм от електромеханично или обемно управлявани вентили и програмируема в зависимост от времето или обема на меката вода, необходима за консумация.

Станцията се нуждае от редовно зареждане със солни таблетки, от които се извличат натриеви йони, а отложените минерали се отстраняват чрез дренажна система, заедно с малко количество отпадъчни води. Някои станции автоматично извършват този процес на регенериране, други изискват ръчно управление.

Алтернативата на омекотителите е филтър за варовита вода, който може да осигури питейна вода без калциеви йони или защита на домакинските уреди, но който няма да може да защити тръбите, през които тече водата, от ефекта на отлагане. За да се сведат до минимум ефектите, би било необходимо да се монтира филтър за варовикова вода на захранващата тръба за всеки уред, който използва вода (централно отопление, пералня и др.).

Вижте филтър за варовита вода.

romstal

Отстраняването на излишните минерали от водата носи ползи, както за инсталациите, така и за уредите. Също толкова важно е, че меката или омекотена вода е по-приятна за използване, независимо дали във вана, душ или пране. Дори храната става по-вкусна, защото омекотената вода става за пиене. Не на последно място, намаляването на консумацията на енергия е детайл, който натежава в полза на използването на омекотителни станции.

Споделете Вашето мнение тук.

Източници:
Снимки – shutterstock.com.
Карта за твърдост на водата.

Може да харесате още...