Компанията Daikin и нейните продукти

Матей Петров има завършено образование Топлотехника в Университет по Хранителни Технологии – Пловдив. Предишната му позиция е Мениджър сервиз и продажби на промишлени климатични системи, има дългогодишен опит в областта на ОВК, както със системите на Daikin, така и на други марки. През март 2018 г. Матей, се присъедини към екипа на Daikin, като неговата задача е разработването на пазара на хладилна техника в България.

Какво най-вече търси клиента днес?
Доверен партньор и доказан, утвърден производител. Закупуването на ОВК оборудване е въпрос на по-дългосрочна инвестиция, свързана също така с допълнителни разходи, така че клиентът търси надеждно решение, което ще го задоволи неговите нужди за по-дълг период от време.

Какви основни видове клиенти имате?
Повече от 90 г. вече Daikin работи усилено в сферата на климатичната, отоплителната, вентилационна и хладилна техника. Предлагаме продукти като за търговско и промишлено приложение така и за бита. Клиентите можем условно да ги разделим на масови потребители, които се интересуват от битовите климатични системи и бизнес клиенти, в лицето на големите търговски вериги, инвеститори и строители, които са ориентирани към нашите търговски и промишлени климатични, вентилационни и хладилни системи.

Интелигентно отопление – какво се крие зад този израз и как новите технологии изместват традиционните ресурси като нафта, газ, дърва за отопление и топла вода?
В последните няколко години термопомпите въздух-вода или вода-вода станаха популярни като аналог на досега масово използваните конвенционални методи за отопление. Термопомпата Daikin Altherma 3 е ново поколение продукт, който отговаря на изискванията за енергийна ефективност, като съчетава технология и неповторим стилен дизайн в една система.

Система с Daikin Altherma 3 – цялостно решение за отопление, санитарна топла вода и охлаждане

Цените на системите са все по-достъпни, което позволява на клиентите ни да вземат лесно решение при избора си когато търсят икономичен и ефективен начин да осигурят необходимия комфорт и микроклимат в дома си.

Климатикът вече е все по-малко лукс, а целогодишна необходимост за дома и офиса. С какво вашите продукти в този сегмент са предпочитани?
Daikin e символ на традиции, качество и стилен дизайн, клиентите ни предпочитат, защото знаят, че закупувайки наш продукт могат да бъдат спокойни относно качеството и надеждността на нашите климатични системи и така могат изцяло да се насладят на комфорта доставен от Daikin. Освен това, в последните години Daikin разшири продуктовата си с гама за битови климатици с модели, които са достъпни за всеки бюджет.

Сега през зимата мислим повече за отоплението, отколкото за охлаждане. Какво трябва да знаят клиентите, които търсят нови отоплителни решения?
Това което трябва да знаят е, че последното 3-то поколение на Daikin Altherma 3  е налично на пазара за тези, които търсят отопление чрез термопомпа въздух-вода, а за тези които предпочитат отоплението на климатици, то те могат да се възползват от нашите битови сплит климатични системи.

В момента особено актуални са моделите с подовите тела на Daikin, защото са много подходящи за отопление. Тези тела издухват въздуха близо до пода и по този начин осигуряват перфектно разпределение на въздуха и температурата в стаята.

Подови тела Daikin – издухват въздуха близо до пода и осигуряват перфектно разпределение на въздуха и температуратa

Daikin също предлага уникално решение – хибриден вариант за отопление – Altherma Hybrid, това е една система, която съчетава термопомпа Въздух-Вода и газов кондензен котел от най-висок клас в една система.

Altherma Hybrid съчетава термопомпа Въздух-Вода и газов кондензен котел в една система

Системата позволява от потребителското меню да се настрои при каква външна температура през зимата да работи термопомпата и при каква да преминава автоматично на газ с цел да се постигне оптимална ефективност при дадените условия. Тази система намира своето приложение и при най-екстремните зимни условия.

Как се справя компанията с проблемите на околната среда и глобалното затопляне, с които климатичните и отоплителните решения традиционно се свързват?
Преди няколко години ние Daikin създадохме технологията за използването на хладилен агент R32 в климатичните системи и по-специално в битовите такива. Предоставихме тази технология свободно на останалите производители и дълги години те не се възползваха от тази възможност, но към днешна дата всеки един от тях има серия от битовите климатични системи с хладилен агент R32.

Потенциала на глобално затопляне (GWP) на R32 e три пъти по-малък от този на масово използвания фреон R 410A, което означава, че произведените от нас климатици имат 3 пъти по-малко влияние върху околната среда в сравнение с климатиците, работещи с хладилен агент R 410A.

Ние със сигурност може да кажем, че се грижим с действията си за опазването на околната среда и намаляване на отделните емисии СО2.

Ако погледнете наш каталог за битови климатични системи, ще видите че масово преобладават такива на R 32. Развивайки тази технология, днес ние я използваме не само при битовите климатици, но и при серията за търговски приложения Sky Air, термопомпите, скоро и при други наши продукти, но нека това да бъде изненада за клиентите ни.

Как Daikin отчита присъствието си на българския пазар?
В голяма част постиженията ни на българския пазар са благодарение на нашата партньорска мрежа, чрез която продуктите ни могат да достигнат до всеки. Искам да използвам възможността да им благодаря от името на Daikin за ежедневните усилия да подобрят предлаганите от тях услуги, предлагайки качествени продукти, произведени от нашите заводи, на своите клиенти.


Вижте също...